(VIDEO) Kamp Lipa: Migranti u crno – bijelom svijetu s odlaskom u mislima

KAMP LIPA: MIGRANTI U CRNO – BIJELOM SVIJETU S ODLASKOM U MISLIMA
– I dok na jednoj strani kampa traju radovi i pripreme šatora za privremeni boravak migranata, na drugoj kao da je vrijeme stalo. Jedini dodir sa normalnim, ljudskim, uslovima za život jesu dva obroka koje volonteri Crvenog križa svakodnevno dijele migrantima…

Na Lipi ništa novo. Iako određeni radovi traju, još uvijek šatori nisu spremni za prihvat migranata i izbjeglica. Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije, koje smo zatekli ovdje, nisu htjeli dati bilo kakve informacije.

Pristup šatorima nam je također bio uskraćen. Blato, ostaci hrane, izbjeglice i migranti – nerijetko bosi, promrzli i umorni, slika su koju svakodnevno donosimo sa ove lokacije. Ipak, način za saradnju i neki zajednički jezik sa ovim ljudima pronašli su volonteri Crvenog križa.

Za doručak dobiju kuhana jaja, ribu, voće i vodu, a popodne i topli obrok. Međutim, novi problem se pojavljuje s činjenicom da neki u red za obrok stanu više puta, a neki cijeli dan ne pojedu ništa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79