(VIDEO) Koga je ismijavao patrijarh Porfirije, državu BiH ili Dodika?

Patrijarh Porfirije boravio je proteklih dana u Banjoj Luci i Prijedoru. Prije toga obišao je Sarajevo gdje je sjedište Mitropolije dabrobosanske, a potom i Istočno Sarajevo.

Tamo mu je gradonačelnik Ljubiša Ćosić, držeći besjedu, kazao da je “Istočno Sarajevo grad stradalnik!?”.

Iz glavnog grada Bosne i Hercegovine slao je Porfirije poruke mira, suživota, bio je baš slatkorječiv, napio se vode sa Baščaršije, šetao sarajevskim ulicama. I brojni su “padali na nos” zbog njegovog dolaska, izjava, veličali ga po društvenim mrežama.

Pri tome su svjesno zanemarili za Sarajlije, koje su preživjele 1.425 dana opsade, najbitniji detalj – ispred Saborne crkve dočekao ga je jedan od četničkih komandanata sa tada okupirane Grbavice Vojislav Čarkić poznatiji kao Pop Žućo.

Bez imalo ustručavanja izgrlio se Porfirije sa zloglasnim popom, koji i danas u poodmakloj životnoj dobi, poručuje da je “još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi”.

– Ne žalim ni za čim, sve što sam učinio, bila je Božija zamisao – jedna je od njegovih izjava.

(VIDEO) Porfirije prošetao Sarajevom te se napio vode na Baščaršiji

Ne postoji ama baš nikakva mogućnost da patrijarh SPC-a nije znao ko je Pop Žućo i šta je radio u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

A onda Porfirije iz Prijedora posla upakovano u diplomatski celofan poruku, kojom nije ponizio, kako su to mnogi protumačili, lidera SNSD-a Milorada Dodika, već državu Bosnu i Hercegovinu.

I ne samo da je ponizio, već je negirao njeno postojanje, a Dodiku dao vjetar u leđa za sve ono što trenutno radi na razvaljivanju Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se lično Dodiku, rekao je:

– Maloprije sam pitao ljude kako da te oslovim, ne znam. Ako kažem predsjedniče, kako kad nisi predsjednik ničega ili možda jesi – kazao je patrijarh Porfirije.

Šta drugo očekivati od crkvenog velikodostojnika, koji je u vrijeme dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski u zanimljivom društvu pjevao četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata. Snimak je navodno nastao prije pet godina u Chicagu.

Pravdao se tada Porfirije kako su ga iznenadili tom pjesmom, te da je malo “pjevušio, a onda zašutio”.

Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi – kaže sporni stih, a teško je procijeniti je li Porfirije zaista, kako tvrdi, prestao pjevati.

Pop Momčilo Đujić četnički je vojvoda i ratni zločinac odgovoran za neke od najgnusnijih zločina na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Đujićevi četnici jedan od najvećih pokolja napravili su u selu Gata u zaleđu Omiša kada su 1.oktobra 1942. godine zvjerski poklali 95 civila.

Porfirije je u vrijeme kada je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski pobrao brojne simpatije tamošnje liberalne javnosti. Nešto slično, kao što je to uradio prije desetak dana pijući vodu na Baščaršiji, u srcu Sarajeva.

Međutim, ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je planski obavljeno u srcu crnogorstva, na Cetinju, pokazalo je Porfirijevo pravo lice. Ali ovdašnji dežurni analitičari i po zanimanju liberalni političari, gledali su na taj čin “kao to se tamo kod njih dešava”, ne ulazeći u suštinu problema.

Suljagić: “Reći da Dodik nije predsjednik ničega je uvreda za nas u BiH”

Slika patrijarha i militantnog mitropolita Joanikija, kako zaštićeni dugim cijevima i pokriveni pancirkom, ulaze u Cetinjski manastir pokazala je stvarne namjere SPC-a, odnosno kontinuitet vođenja politike koja je i uz blagoslov Porfirijevih prethodnika, dovela do krvavih ratova na ovim prostorima 90-ih godina.

Nije se sjetio Porfirije tokom boravka u Sarajevu obići spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, pitati Sarajlije na ulici kako preživješe opsadu, odakle su to pucali snajperi, ko je to pucao po Sarajevu, šta je sve Pop Žućo radio po Grbavici, nije osudio ni genocid u Srebrenici…

Ali zato jeste otišao u Prijedor, i iz grada gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, gdje je otkrivena Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, i u tom gradu ironično se narugao državi Bosni i Hercegovini i poručio da za njega i SPC država Bosna i Hercegovina ne postoji piše Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79