(VIDEO) Koliko vakcina imamo, a koliko još čekamo?

Do sada je u našu zemlju stiglo oko 130.000 doza vakcina protiv koronavirusa. U narednom periodu, uvjeravaju nas nadležni, očekuje se bar trostruko više. No, čak ni to nije i neće biti dovoljno da pandemiju stavimo pod kontrolu.

Od početka pandemije do sada BiH je putem različitih kanala dobila oko 130.000 vakcina. I to 40.000 zahvaljujući donacijama iz Srbije i Turske. Istina, ove druge i dalje su na lageru, ali su bar u BiH.

Zvanično: Entiteti mogu otpočeti sa vakcinacijom iz turske donacije

Nakon donacija profunkcionisao je i Covax. Iako smo putem mehanizma za siromašne naručili 1,2 miliona vakcina, do ovog dana dobili smo tek 50.000. Od direktne nabavke države, poznato je svima, nema ništa.

Ali za razliku od države, Republika Srpska svojim građanima samostalno je, za sada, nabavila 42.000 Sputnjik vakcina. Federacija, iako je u svrhu nabavke pripremila čak 12 miliona maraka, još nije nabavila nijednu vakcinu.

Kako će rezultirati pregovori o nabavkama ni pregovarači, čini se, ne znaju. Ono što je izgledno su nove donacije, čijim se isporukama nadamo već u ovom mjesecu.

Riječ je o skromnom poklonu Slovenije i nešto raskošnijem Kine i Malezije. Obećali su nam i nove isporuke iz Covaxa. Jedan dio sada, drugi krajem juna. Na kapaljku, kako smo već odavno i navikli. Ništa krupno prije EU mehanizma podrške koji nam se smiješi tek u drugom kvartalu godine se ne nazire.

Dakle, od masovne imunizacije smo još miljama, odnosno milionima vakcina daleko. I to bh. vlastima, čini se, ne predstavlja problem. Njih krive, ali se oni ne osjećaju krivim.

“Kad se pojavi problem prebacite na Vijeće ministara BiH, a u Ministarstvu civilnih poslova pet ljudi radi koji se bave zdravstveni sektorom”, ističe Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Nije moja krivica što u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon na državnoj razini koji regulira da Ministarstvo civilnih poslova vrši imunizaciju stanovništva”, navodi Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

No, ne zaboravimo i ministricu iz treće stranke u vlasti, kojoj takođe spočitavaju, a koja takođe za trenutno stanje, tvrdi, nije kriva. Šta više, i ovo malo uspjeha, ako ga tako možemo nazvati, njena stranka svojata.

“Ministrica vanjskih poslova je, kao što vidimo, ovih dana u inostranstvu. Ona je bila u zemljama EU. Bila je u Berlinu, bila je nedavno u Saudijskoj Arabijii i vidimo da bi ti njeni razgovori mogli doprinijeti da određen broj vakcina dođe u BiH”, kaže Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH.

A prije vakcina u BiH će doći ljudi, a s njima možda i neki novi soj koronavirusa. Granice širom otvorene, svi su i sve je dobrodošlo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79