(VIDEO) Konaković odgovorio na dileme: Hoće li biti koalicije NiP – SDA – SBB?

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda gostovao je u Danu uživo gdje je govorio o pregovorima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Kazao je kako je krajnji datum maj ove godine kada će na “ovaj ili onaj način” pregovori biti završeni. Također, komentarisao je i posljednje poteze NSRS. Konaković je poručio kako je lider SNSD-a Milorad Dodik zvanično pokrenuo secesionizam od države.

N1: Je li bilo pomaka u jučerašnjim pregovorima?

Elmedin Konaković: Načelno se slažemo da se trebaju implementirati presude međunarodnih i domaćih sudova. HDZ traži da kod etničkog prefiksa oni biraju svoga predstavnika, a veliki dio nas se slaže s tim. Otvoreno je pitanje i najveći je fokus na tome hoće li Komšić ili Čović biti u Predsjedništvu BiH, a smatram da ima još jednako važnih pitanja.

Čović poručuje da nema namjeru da se kandiduje?

On je rekao da postoji mogućnost da se ne kandiduje.

Zbog čega su jučerašnji pregovori trajali kratko? Je li postojala volja da se pregovara ili ne?

Nekog malog pomaka je bilo. Hrvatski narod želi da bira svoga člana, ali važno je da se to radi na način koji nije protivan presudama Evropskog suda. Važan je zahtjev i o redukciji Doma naroda, besmisleno je da imamo dva doma u kojima se glasa. Dakle, znamo šta je problem. Vjerujem da će pregovori do maja biti završen na ovaj ili onaj način.

Vi, SBB i SDA ste na pregovorima u Neumu bili sa probosanske strane. Da li je na pomolu koalicija?

Ovdje se pravi slika nekog apsolutnog jedinstva između nas i da smo sa SBB-om i SDA u nekoj koalicija. Mi svoje razlike znamo s njima. Nema govora o koaliciji NiP-SDA-SBB.

Stiče se utisak da jedino vi pričate o kompromisu?

Tako je, mi smo svjesni da je država u jednom dubokom problemu, zbog secesionizma koji je Dodik zvanično pokrenuo. Mi ne ubiremo jefitine političke poene kao drugi.

U Neumu je HDZ izašao sa elektorskim modelom, koji je odbačen. Zašto?

On je potpuno disproporcionalan. Venecijanska komisija je dala mišljenje da to nije model koji može biti prihvaćen.

HDZ tvrdi kako je njihov prijedlog prihvatljiv za Venecijansku komisiju?

Plenković i Čović su kazali da je prihvatljiv, ali Venecijanska komisija je kazala da je naslov modela prihvatljiv, ali sam model nije. Tako da to nije bilo moguće rješenje.

Pominje se i prolongiranje izbora za mjesec, dva. Je li to izlazak iz zakonskih okvira?

Apsolutno je nepotrebno jer ovdje ukoliko ima političke volje moguće je doći do rješenje.

Građani se boje “mostarizacije” države?

Apsolutno je tako. Ako neko želi izbore to je NiP koja je najbrže rastuća stranka.

Nekako su se u drugi plan gurnule tehničke izmjene Izbornog zakona, na čemu su opozicione stranke ranije zdušno insistirale?

Tehničke izmjene se nisu izgubile, skoro su završene. Taj materijal je urađen i bit će predmet Izbornog zakona ako se donese. Nema izmjena Izbornog zakona ako se za sve ne dogovorimo.

HDZ kaže da nema preduslova za izbore?

Ne vjerujem da može biti ikavih problema (za održavanje izbora). Sumnjam da smiju biti toliko hrabri i bojkotovati procese. Mislim da bi to bila loša politička odluka.

Predložili ste četvrtog člana za državno predsjedništvo?

Ponov kad zavrtimo rulet dolazim da je naš prijedlog o 4. članu bio kompromisan. Ako ima bolje rješenje prihvatamo. Politika je umjeće moguće. Komšić je ustavno i legalno izabran, da li je fer – govorio sam nekoliko puta. HDZ time homogenizira narod.

Sa 45 glasova “za” u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. Reagovao je PIK, američka ambasada. Međutim, advokat Asim Crnalić kaže da ništa što radi Milorad Dodik ili NSRS nije krivično djelo. Znači li to da neće biti zaustavljen?

Ne bi se upuštao u pravna tumačenja. Ovo je neustavno djelo. Dodik pokušava jendostrano raskinuti dogovor. On provocira. Koliko je ovo problem za BiH još veći je za građan RS. On štitit svoj kriminal. Razloga za strah imaju svi građani RS koji se protive Dodiku, a to je i zajednički problem svih nas.

Šta ako Dodika sutra državno pavosuđe zovne? Neće se odazvati? Zaključat će se u Banjaluci i braniti se? Sulude su politike koje vodi Dodik.

Zanimljivo, nakon usvajanja Nacrt zakona o VSTS-u RS slijedi 60 dana javne rasprave. Tempira li se sve za predizbornu kampanju?

Često je to Dodik radio, sada je konkretnije. Njegov namjere su secesionističke, to će izazvati konflikte. Igra se sa vatrom, a mi nismo spremni dopustiti nošenje dijelova iz Bosne i Hercegovine. Obiljavanje 9. januara je pokazalo sav njegov radikalizam i probudio je američku administraciju.

Sankcije ne daju razultate?

Mislm da daju, nažalost prenijet će se i na građane RS. Pred nama je buran period.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79