(VIDEO) Livanjski divlji konji traže vodu uz cestu: Velika atrakcija, ali i nevolja

Osim što je dugo sušno razdoblje s enormno visokim temperaturama nanijelo veliku štetu poljoprivrednicima i stočarima, stvorilo je mnogo problema i livanjskim divljim konjima.

Prirodne lokve i slabašni izvori na visoravni Kruzi odavno su presušili. Žednu zemlju nije uspjela napojiti ni kiša koja je nakratko padala posljednjih dana, a zbog potrage za vodom konji se i u ove ljetne dane spuštaju na magistralnu cestu Livno-Šujica, ugrožavajući i sebe i sudionike u prometu.

Oko 600 raskošnih ljepotana gospodare visoravni podno planine Cincar. Na obzoru između zemlje i neba, slobodni, s grivama koje se vijore na vjetru, velika su turistička atrakcija, ali i nevolja. U potrazi za vodom spuštaju se na cestu.

– U nepunih osam mjeseci imali smo osam prometnih nezgoda s tom problematikom, većinom se radilo o materijalnoj šteti. Nismo imali niti jednu osobu da je povrijeđena. Nažalost, u svim tim situacijama konji poslije prometnih nezgoda ugibaju – ističe Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a K10.

Zbog isušenih pojila već desetljećima traje rat između stočara i konja.

– Već treći mjesec vozim cisternama kravama vodu. Međutim, ovdje je svake godine ogromna suša. Divlji konji su popili ogroman dio vode. Neka su oni popili, ali nema sluha od Općine, a naročito Ministarstva poljoprivrede K10 – kaže dipl. ing. Mislav Sučić, farmer iz Livna.

Jako Mamuza spašava konja iz lokve u kojoj je ostao samo mulj:

Manje količine vode mogu se naći jedino u betoniranoj lokvi koja je konjima posljednja slamka spasa, ali i velika opasnost zbog strmih i klizavih zidova.

– Još se i bore za tu vodu i to je dosta nereda. Padnu u vodu i ozlijede se. Znaju se utopiti. Razgovarali smo s gradskim ocima, načelnikom i imamo obećanje da će se napraviti nešto da bi prilaz konjima bio jednostavniji – navodi Bruno Marić, vodič u Continental Adventure Livno.

Ovog ljeta je voda za konje bila doslovno pitanje života i smrti, a zbog klimatskih promjena i trke za novcem mogla bi postati i za ljude.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79