(VIDEO) Ludnica u Njemačkoj: Frizerske salone otvarali u ponoć!

Frizerski saloni širom Njemačke ponovo su od danas otvoreni nakon obustave rada od dva i po mjeseca uvedene radi suzbijanja širenja virusa korona.

Sada im je napokon dozvoljeno da se otvore i navala za prve termine je ogromna. Toliko da je Hava Kalkan usred noći čak otvorila svoj salon u Simmernu u Hunsrücku. Prve mušterije dočekuje tačno u 00:01 – “neki čak i rano ustanu i presretni su.”

“Kad je moja porodica čula da idem usred noći kod frizera, samo su se nasmijali i rekli da sam luda”, kaže Hildegard Krämer, koja je sretna što je dobila tako rano termin.

Spisak sa imenima vrlo je dugačak nakon obavezne pauze od dva i po mjeseca. Ovdje je bilo više od 1000 upita kupaca u Havinom frizerskom studiju. Sada prvih 14 kupaca dolazi čak i usred noći.

Bilo je čak i kupaca koji su joj nudili dodatni novac da termin dobiju ranije, kaže Hava Kalkan, koja svoj salon vodi već 23 godine. Ali to nije dolazilo u obzir.

Sa druge strane, većina učenika osnovnih škola vratila se u klupe prije sedam dana, nakon odluke koju su 10. februara donijeli njemački kancelar i guverneri 16 pokrajina.

Oni će se ponovo sastati u srijedu, 3. marta, s ciljem donošenja odluke o načinu rješavanja pitanja ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona, a koja ističu 7. marta.

Pojedine pokrajine, takođe, dozvolile su firmama, poput cvjećara i frizerskih salona, da danas ponovo otvore svoja vrata. Većina prodavnica zatvorena je od 16. decembra.

Restorani, barovi, sportske i druge ustanove zatvorene su od 2. novembra, dok je smještaj u hotelima moguć samo za poslovne putnike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79