(VIDEO) Malo državi, ostalo gazdi : Evo kako se krade na fiskalnoj kasi

Piše: A.Gutić

Istraga, a potom i akcija hapšenja nekoliko sarajevskih ugostitelja koju su proveli Tužilaštvo KS i SIPA tek je prvi čin procesa. Tek treba spoznati ko će biti optužen, a možda i godinama potom da li će i ko biti osuđen.

Ako je suditi po zahtjevima za određivanje pritvora, gazde kafića i restorana uglavnom iz centra Sarajeva, biće u povoljnijem položaju u odnosu na uhapšene odgovorne osobe iz firmi koje se bave programiranjem i servisiranjem fiskalnih kasa. Pojednostavljeno, oni se terete za lažiranje stvarnog prometa putem posebno programiranih fiskalnih kasa, što rezultira znatno manjim plaćanjem poreza.

Procjene različitih agencija kazuju da godišnje u “sivim” tokovima novca i različitim vidovima poreskih utaja u BiH “nestane” od tri do šest milijardi maraka.

Žurnal je u posjedu snimka iz jednog ugostiteljskog objekta, putem kojeg je uposlenik objasnio kako se prikazuje stvarni promet, jedan za gazdinu evidenciju, te onaj lažni, po kojem se obračunavaju poreske obaveze. Razlika je u prethodnom izboru “prave tipke”.

 

Snimak datira iz avgusta prošle godine, a sve je potom prijavljeno nadležnoj poreskoj upravi.

“Porezna uprava Federacije BiH je odmah po zaprimljenoj prijavi podnesenoj protiv navedenog poreznog obveznika izvršila inspekcijski nadzor 25.09.2018. godine. Više informacija o ovom predmetu Vam ne možemo dostaviti, zbog postupka koji se vodi pred nadležnim tužilaštvom”, navedeno je u odgovoru Porezne uprave FBiH.

Nadležno tužilaštvo (nije sarajevsko) do sada nije procesuiralo slučaj. Vlasnik u razgovoru za Žurnal negira da je uopće pozivan radi davanja izjave na te okolnosti te da je ovo sve “osveta bivšeg zaposlenika”. Prije nekoliko godina je inače bio pravomoćno osuđen na novčanu te uslovnu zatvorsku kaznu zbog utaje poreza u jednoj drugoj firmi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments