(VIDEO) Migranti u Živinicama, šta građani žele?

Dok se čeka odluka Vijeća ministara, gradonačelnik i mještani najavljuju proteste.

Prostor neperspektivne vojne imovine u naselju Ciljuge u Živinicama jedan je od novih prijedloga za moguće formiranje prihvatnog centra za migrante, o čemu će se odlučivati na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH. Mogućem migrantskom kampu u Ciljugama protive se i gradonačelnik i građani.

Zemljište i objekti nekadašnje vojne baze u Ciljugama pogodna su lokacija za migrantski kamp iz nekoliko razloga. Odvojeni su od naselja, postoje komunalna infrastruktura i pristupni put. Lokalna vlast je protiv ove ideje i navodi niz razloga zbog čega migrantskom centru nije ovdje mjesto.

– Lokacija o kojoj se špekuliše je gusto naseljena, a osim toga, imamo poslovnu zonu koja je stotinu metara zračne linije od samog mjesta gdje bi potencijalno bio migracioni centar. Smatram da je neozbiljan od viših nivoa vlasti način na koji su htjeli predložiti grad Živinice, jer bi uništili privredu Živinica, imali bismo migrantski centar u poslovnoj zoni, kaže Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

On ima podršku građana, koji ne žele probleme s migrantima, a koje imaju Sarajevo i cijela Krajina. Stanovnici Živinica za O kanal kažu kako je činjenica da među migrantima ima i onih loših, da bi njihovo prisustvo bilo opasno za djecu, te da će, ukoliko odluka o otvaranju kampa u Ciljugama bude donesena, uslijediti protesti.

– Napravio bi se veliki incident ukoliko bi došlo do određivanja ove lokacije, i ja kao gradonačelnik protestujem protiv takve odluke, jer bi direktno ugrozili privredu Živinica. Po najavama građana, imamo informaciju da će se odmah spontano okupiti i neće dozvoliti da niti jedan kontejner bude postavljen na lokaciju koju su željeli, ističe Kamenjaković.

Vodio je razgovore s UNHCR-om, koji je također zainteresovan da se na ovom mjestu pravi migracioni kamp. Gradonačelnik je odbio taj prijedlog te ponudio pomoć da se kamp pravi u nenaseljenom mjestu.

– Da nađemo lokaciju koja nije u blizini niti jednog grada a da imamo mogućnost finansiranja i od lokalnih zajednica. Spremni smo da se i Živinice uključe u finansiranje migrantskog centra koji nije u blizini grada, dodaje.

Živinice imaju podršku i Vlade TK-a, iz koje je više puta ponovljeno da migrante treba smjestiti u nenaseljena područja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79