(VIDEO) Miletić: Mandat u Domu naroda mi ne znači ništa, nisam rođen s njim i ne nosim ga u grob

Zlatko Miletić, delegat u državnom Domu naroda, kazao je za N1 kako su neizvjesne promjene i Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Dodao je kako HDZ BiH i SNSD imaju pravo da bojkotuju izbore, ali je njegovo mišljenje da se oni moraju održati. Govorio je i o radu Doma naroda te je istakao kako ove dvije stranke mogu “zaustaviti bilo koju inicijativu ili zakon koji njima nije u interesu”.

N1: Naša stranka je predložila Džaferoviću i Komšiću da raspusti Dom naroda BiH. Je li to pametna ideja?

Zlatko Miletić: Žao mi je što je ova inicijativa otišla u jednom ličnom kontekstu i tada se spominjalo moje ime. Prije dva mjeseca sam visokom predstavniku ponudio svoj mandat u nadi da će on uvesti sankcije pojedinim nosiocima političkih funkcija. Ohrabrivao sam ga u tom kontekstu. Ja sam bio spreman dati život za ovu zemlju, a ovaj mandat, iako mi je čast predstavljati hrvatski narod, ne predstavlja mi ništa. Nisam rođen s njim niti ću ga ponijeti u grob. Ako će raspuštanje Doma naroda donijeti nešto dobro – neka to urade.

Komšić je rekao da je protiv toga i da bi tim raspuštanjem dobio samo HDZ, a da bi jedino vi bili sklonjeni iz Kluba Hrvata?

Hvala mu na brizi. U potpunosti, to nije tačno. Ta ideja je krenula od Bećirovića i mene, mi smo se dogovorili kako da ostale delegate natjeramo da dođu na sjednicu. Htjeli smo podnijeti inicijativu za raspuštanje Doma. Ta ideja je došla do predstavnika “Trojke” i tako se zavrtila. Problem je što ljudi ne razumiju ovu ideju. Može otići u dva pravca, a mislim da bi otišla u negativnom. Dodik se podcjenjuje i mislim da bi on žrtvovao svoja četiri delegata. I onda ne bi mogli odlučivati ni o čemu.

Je li Dom naroda u ovom trenutku postao najvažnija karika SNSD-u i HDZ-u, gdje imaju većinu?

On imaju pun kapacitet da zaustave bilo koju inicijativu ili zakon koji njima nije u interesu. Mogli ste vidjeti na posljednjoj sjednici predlaganje zaključaka o poništenju Inzkovog zakona – čovjeku dođe da ga je sramota da prisustvuje tako nečemu. 26 godina nako Daytona neće da prihvate činjenicu da se desio genocid i da su počinjeni strašni zločini.

Izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH?

Neizvjesne su promjene i Ustava i Izbornog zakona. Jučer smo na zasjedanju od gospode iz EU čuli rečenicu da se na oni vraćaju na rad interresorne grupe. Što se onda nisu držali institucija nego su posao završavali po rezidencijam i restoranima? Na ovaj način, promovisanjem određenih lidera, oni su srušili tu radnu grupu i doveli u pitanje njeno fukcionisanje.

HDZ i SNSD spominju bojkot izbora?

To je njihovo demokratsko pravo. Ja sam ličnog mišljenja da se izbori moraju održati. Slično je bilo u Srbiji sa opozicijom i Vučić je “pomeo” izbore. Oni bi na ovaj način izvršili pritisak na međunarodnu zajednicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79