(VIDEO) Milorad Dodik otvoreno: U ratu sam mogao bit general, sve se posložilo

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH obratio se novinarima nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upoznao sam predsjednika Aleksandra Vučića o situaciji u BiH.

– Naravno da smo razgovarali o aktualnoj situaciji. Ja sam predsjednika Vučića upoznao s trenutnom situaciji u Bosni i Hercegovini. Vidimo da su neki naši međunarodni partneri mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Savjetu sigurnosti oko statusa misija OSCE-a u BiH, koje se svake godine na sjednicima Savjeta sigurnosti definiraju. Djelimo zajednički stav da misija OSCE-a treba odobriti na Savjetu sigurnosti njeno dalje funkcioniranje. Mi smo o tome upoznali naše prijatelje i ranije, upoznali smo sve one koji su zainteresirani za tu situaciju, a odluka na Savjetu sigurnosti će biti onakva kako to učine članovi Savjeta sigurnosti. Upućujem ih na međusobni dogovor i nemamo ništa protiv da odluka bude ista ona kao i prošle godine – rekao je Dodik.

Odnosi u BiH su kulminirali

Situacija u BiH je vrlo složena, istakao je.

Kulminacija raznih događaja iz prošlosti, situacija u kojoj Ustavni sud oduzima zemljište RS, nakon ranijih odluka da nam promijene grb, da unište sve da zamrznu imovinu RS doveli su do ove situacije. U odluci Ustavnog suda, gdje imaju tri stranca i dva Bošnjaka koji čine većinu, pet od devet i oni donose razne odluke. Današnje stanje je takvo da se u BiH RS kao strana potpisnica svih strana Dejtonskog sporazuma, pa i aneksa 4 Ustava BiH je razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i naravno šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji – kazao je Dodik.

– Mnogo stvari, kao i nekih stvari nametanja Visokog predstavnika, kao i onih lateralnih odluka da se učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a bez suglasnosti Predsjedništva i niza drugih sastanaka gdje se odlazilo mimo političkih stavova, pa sve do samovoljnog otkazivanja vježbe OS i Vojske Srbije koja je bila pedantno pripremljena i dovedena do same realizacije kulminirali su odnosi u BiH do mjere da se oni moraju rješavati na pravi način ili, naravno, da ta zemlja neće uspjeti funkcionirati – dodao je.

Pod pritiskom smo ukinuli vojsku RS-a

Rekao je da Vučić odlično poznaje situaciju u BiH.

– Ja sam upoznao predsjednika, mada je on veliki znalac u detalje, da je RS gotovo u nemogućoj situaciji pritiska dala suglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju OS BiH. Za to postoji ugovor. Svi napori koji su dolazili da se to prenese u Ustav nisu uspjeli. Ustav ne prepoznaje nadležnosti BiH dobro.

Osvrnuo se i na nadležnosti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Nastavit ćemo se sa svojim aktivnostima, kako bismo došli do određenih najboljih procjena. RS je povrijeđena primjenom bezočne sile od strane međunarodnog faktora koji tamo funkcionira, a na kraju smo dobili čovjeka koji se predstavlja Visokim predstavnikom, a nije imenovan u Savjetu sigurnosti UN-a. Konfuzna situacija o kojoj niko ne želi da sjedne da pregovara i razgovara, nego se samo čuju galame. Ne samo iz Sarajeva, nego i one velike, o tome kako je situacija do te mjere zaoštrena. Ja sam rekao da nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam osobno spreman da se žrtvujem za RS – dodao je Dodik.

Teroristička organizacija

– Neki dan je ta bila sjednica VSTV-a. Šest Bošnjaka tužitelja je glasalo da se smijeni glavni tužitelj koji je Hrvat. Ni jedan Srbin iz RS-a, ni jedan Hrvat nije glasao i to je ono što Bošnjaci čine u samom Sarajevu. Žele da ovladaju sudskom vlašću, ali i na rigorozan način primjenjujući silu. Naravno, imate sve one koji su odjednom počeli da galame i da prizivaju sankcije. Nije nepoznato da ja imam neku vrstu sankcija od Sjedinjenih Država. Mada mi nije jasno, jer tamo piše da ni jedan Amerikanac sa mnom ne smije da razgovara, a ja sam imao na desetine razgovora s Amerikancima u posljednje vrijeme – rekao je Dodik.

Problem su, kako je kazao „neki naši“, koji pokušavaju da šalju svoje velike poruke.

– 1999. godine bio sam u Washingtonu, na sastanku kada je Holbruk odlučivao kako će se ovdje stvari odvijati. Tada je traženo da se SDS proglasi terorističkom organizacijom. Ja sam rekao da ukoliko to urade da ću napustiti sve dužnosti jer smatram da u mom narodu nema terorističkih organizacija. Da lik zbog mene ili zbog nečeg drugog SDS nikad nije proglašen terorističkom organizacijom., alije bio pod sankicijama. Čelnici SDS-a se danas utrkuju kako bi najavljivali sankcije meni i RS-u – rekao je Dodik.

Istakao je da je vrlo zadovoljan podrškom Vučića.

– Mi ćemo da sjednemo sa svima i da kažemo da ne smijemo dopustiti da nam se oduzme zemljište i šuma. Prvi korak bit će da odblokiramo rad institucija – rekao je.

Nemamo namjeru za rat

Ono što nosim odavde je da Srbija podržava mir, jer mir nema ni cijenu ni alternativu, naglasio je.

– Ako netko misli da prijetnjom rata s druge strane mi treba da predamo RS vara se. Mi nemamo namjeru ni za kakav rat ili sukob. Imamo namjeru da se borimo za naša prava zapsiana Ustavom BiH. Ono što pripada BiH neće biti dirnuto. To uporno govorimo ali nas nitko ne sluša – rekao je Dodik.

– Prije 10 godina kada sam raspisivao referendum o pravosuđu u Banjoj Luci se pojavila Catherine Ashton, prvi i jedini put. Potpisali smo zajedničku izjavu da uđemo u reformu i odgodimo referendum. Jedino što se dogodilo jeste da smo odgodili referendum. Stavri su samo postale još gore – rekao je Dodik.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79