(VIDEO) Mladić je teturao putem: Puno sam popio i pušim travu

Ekipa „Avaza“ protekle je sedmice bila u noćnoj smjeni s crnim uniformama Policijske stanice Ilijaš. Ono po čemu se ova naša posjeta razlikovala od mnogih ranijih u drugim policijskim upravama u bh. prijestonici jeste da je patrolu činila i policajka.

Nema merhameta

Već prilikom prvih kontrola automobila pokazalo se koliko je to dobro, jer su u mnogim slučajevima za upravljačima bile djevojke ili žene. U tim situacijama policajcima su donekle svezane ruke, jer baš nije primjereno da pretresaju ženske osobe. Ovako niko nije imao popusta i nikome se nije gledalo kroz prste, pa su svi detaljno pregledani.

Naši domaćini, nakon kraćeg patroliranja zavučenim i neosvijetljenim naseljima i parkinzima, prave punkt na kružnom toku u blizini jedne kultne ilijaške kafane. U neposrednoj blizini nalaze se i naplatne kućice, odakle se silazi s autoputa. Policajci čuju nešto jači zvuk BMW-a, jer je brzo startao, te ga zaustavljaju.

Vozač govori da nema vozačku dozvolu. Zovu šefa smjene i provjerama u bazi podataka utvrđuju da mladić, zapravo, vozi pod zabranom. Vozač priznaje da ga je nedavno „ulovio“ radar i da mu je zato oduzeta vozačka dozvola. Policajci nemaju merhameta te ga isključuju iz saobraćaja, uz prekršajni nalog od 400 KM.

– Moram voziti, radim. Može li šta manje? – pita uzaludno vozač.

Ubrzo mijenjamo lokaciju. Ulicom nailazi mladić koji tetura i odaje utisak da je pijan kao letva. Riječ je o osobi koja je poznata našim domaćinima, jer je nedavno pijana učestvovala u saobraćajnoj nesreći.

– Sada su me pregledale vaše kolege, ali nije problem – kaže mladić.

Dok na haubu policijskog terenca vadi stvari iz džepova, policajka ga pita je li pio i koliko.

– Jesam, puno – odgovara mladić.

Na pitanje konzumira li drogu, hladno odgovara:

– Pušim travu, ali sada nemam ništa kod sebe.

Nakon detaljnog pregleda, mladić je otišao, kako je rekao, kući. Nailazi Renault. Policajcima je za oko zapelo da je mladiću istekla registracija. Vozač se pravda da nije znao… Završio je slično kao i vozač BMW-a – isključen je iz saobraćaja, ali uz nešto manji prekršajni nalog – 100 KM. Vozilo je parkirao, a po njega je morao doći brat.

Tri nule

Iako su sitni sati, vozila konstantno prolaze, što i ne treba čuditi. Ilijaš je izuzetno frekeventan i raskrsnica za Brezu, Visoko, Vogošću, Sarajevo…

Policajci zaustavljaju Golf 2. Vozač, koji treba putovati u inozemstvo gdje vozi kamion, priznaje da je popio pivo. Alkotestiranjem je utvrđeno da nije lagao, jer je alkotest pokazao tri nule.

U papučama u stanicu

Bilo je i komičnih situacija. Tako je prilikom zaustavljanja Audija bila nesvakidašnja situcija – ni vozač ni suvozačica nemaju nijedan dokument.

– Prijatelju, evo vidi, vozim bos, izašao do pekare – pravdao se vozač.

Nije mu to ništa pomoglo pa je s policajcem, s papučama na nogama, morao u stanicu na utvrđivanje identiteta. I on će zbog nenošenja dokumenata biti prekršajno sankcioniran.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79