(VIDEO) Moguća prevara: Otkrivamo odakle dolaze prosjakinje obučene u arapsku nošnju

Pojava prosjačenja je i dalje jedan od aktuelnih problema u BiH, izražen tokom ljeta. U oba bh. entiteta je regulisano zakonom, novčano kažnjivo, mada se broj prosjaka i dalje ne smanjuje. U posljednje vrijeme na ulicama Sarajeva primijećene su grupe žena odjevene u stilu Arapkinja koje prose i predstavljaju se da su iz Sirije.

Pojedini građani i ugostitelji tvrde da su navodno iz Bugarske i Rumunije i da dolaze organizovanim prevozom. Ističu da su navalentne, ponekad vuku za rukav, a često su u pratnji muškaraca. Jedna od sugrađanki nam kaže da su većinom u “akciji” tokom večernjih sati, raspoređene po Ferhadiji i Titovoj ulici, piše Oslobođenje.

Osnovane prijave

– Imala sam nekoliko puta susrete s njima. Znaju biti agresivne i kažu da su iz Sirije, migrantkinje, ali mislim da ne govore istinu, jer ne pričaju sirijskim akcentom. Većina ih zna samo nekoliko riječi arapskog. U Mostaru je došao autobus po njih, jer su mi prijatelji slali slike. I što je jako čudno, počeli su mi slati zahtjeve na Facebooku sa različitih profila za koje mislim da je većina lažnih, kaže sugrađanka čije je ime poznato redakciji.

Sugrađanin kojeg smo zatekli u Starom Gradu govori da je prije nekoliko večeri imao susret s jednom od tih žena u blizini Bezistana.

– Prišla mi je jedna prelijepa djevojka pokrivena, u ljubičastom kompletu s maramom na glavi i tašnom preko ramena. Kaže da je iz Sirije, da joj je potreban novac za hranu. U prvi mah nisam pomislio da prosi. Mislio sam da me želi pitati nešto u vezi sa Sarajevom, da lakše upozna grad. Sličnu situaciju sam imao prošle sedmice na Dolac-Malti, iza njih je išao jedan muškarac. Također su se predstavljali da su iz Sirije, kaže sugrađanin.

Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije KS-a, kaže za Oslobođenje da su uočili takve pojave na ulicama Sarajeva po prijavi građana.

Ističe da je uprava policije MUP-a KS-a inovirala i ažurirala planove sigurne turističke sezone, a koji, između ostalog, obuhvataju i aktivnosti prosjačenja kako bi se i građani i turisti osjećali što sigurnije.

Iako sugrađani navode da su lica koja prose često agresivna ukoliko ih odbijete, Hrvat napominje da nije bilo prijava otuđivanja stvari.

– Osobe koje smo zatekli da prose, a koje su većinom pokrivene u stilu Arapkinja, u proteklom periodu imale su uredne vize za ulazak u BiH i građani su Jordana. Zamolio bih građane da ne daju razloga da takve osobe budu na tom mjestu, a to je milostinja koju im daju. Spominju se informacije da su iz Bugarske ili Rumunije, međutim, svaku ćemo informaciju provjeriti i poduzeti sve što je iz naše nadležnosti, pojašnjava Hrvat.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima u BiH, kaže nam da nemaju operativne informacije o prosjačenju ovih žena, osim onih gdje je već odavno prisutan određeni broj muškaraca arapskog porijekla koji prodaju maramice na ulicama, a često i u blizini semafora traže novac.

Spremni za akciju

– Te informacije sam saznao od prijatelja. Stupio sam u kontakt s MUP-om KS-a, gdje su inspektori već na terenu i zajedničkim snagama ćemo maksimalno obratiti pažnju na tu pojavu. Ukoliko se bude radilo o činjenicama da se te žene bave prosjačenjem, uradit ćemo operativnu akciju i pokušati to spriječiti. Sirijci su tek na sedmom mjestu, a najviše ima državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Maroka, kaže Ujić.

Prevara: Poslije Sarajeva, stigao je red na Tuzlu, Zenicu i ostale gradove!

Prema izjavama građana, grupe koje vrše prosjačenja primijećene su i u Mostaru, Zenici i Tuzli, gdje dolaze organizovanim prevozom. Iz Granične policije BiH nismo uspjeli dobiti podatke da li je u proteklom periodu zabilježen povećan broj ulazaka u BiH iz Jordana.

@crnahronika

Moguća prevara: Prose po bh. gradovima noseći arapsku odjeću#crnahronika

♬ original sound – Crna Hronika

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79