(VIDEO) Na današnji dan prije 27 godina srušen je Stari most

Prije tačno 27 godina, 9. novembra 1993 godine, srušen je Stari most u Mostaru. U 10 sati i 16 minuta, poslije konstantnog granatiranja jedinica HVO-a, dijelovi čuvenog mosta su pali u Neretvu i prestali povezivati dvije strane grada.

Za sve Mostarce, prije i nakon rata, Stari most nije predstavljao samo građevinu preko koje se lakše prelazilo već i kao mjesto susreta te turistički biser Hercegovine, ali i cijele države.

No, nekome je i to smetalo, pa su na Starog ispaljeno nebrojeno projektila, sve dok nije pao. Rušenje mosta je snimljeno, a taj snimak je kasnije obišao svijet, pa su svi mogli svjedočiti uništavanju jednog od najprepoznatljivijih simbola BiH.

No, 2004. godine, nakon sedam godina radova, Stari je ponovo izronio. Godinu kasnije, u mjesecu julu, uvršten je na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

Stari most je izgrađen u periodu od 1557. do 1566. godine, a glavni arhitekt je bio mimar Hajrudin.

Za rušenje mosta odgovornim se smatra Slobodan Praljak, bivši general HVO-a, koji je popio otrov u haškoj sudnici 2017. godine i tako okončao život.

Presuda Praljku izrečena je u sklopu procesa tzv. šestorci, u kojemu je uz Praljka suđeno i Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Perkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Svi skupa su osuđeni na 111 godina zatvora. Teretilo ih se za zločine počinjene na području BiH tokom 1993. i 1994. godine. Između ostaloga, riječ je o zločinima u Mostaru i drugim bh. gradovima.

Kao i svih ranijih godina najtužniji dan u historiji Mostara bit će obilježen danas, malo iza 10 sati, skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća u rijeku prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79