(VIDEO) Na Jadranu snimljen veliki sjeverni kit dug 15 metara

 

U subotu oko 15 sati moreplovac Darko Turčinov je snimio kita između Murtera i Opata koji je ulaz u Kornate u Hrvatskoj.

“Dug je oko 15 metara i dugo je kružio oko nas. Cijeli život sam na moru, ali nikad kita tu nisam vidio. Vidio sam ga u oceanima. Nikad između Murtera i Opata”, rekao je za 24sata Turčinov.

Dr. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu kazao je kako se vrlo vjerojatno radi o velikom sjevernom kitu.

“Najvjerojatnije se radi o velikom sjevernom kitu. Svakih par godina zna biti viđen u Jadranu, ali je stalni stanovnik Sredozemlja. Dakle, ima slučajeva da zalaze i do Jadrana što nije pretjerano čudno, no s druge strane jest s obzirom da nije česti gost”, kazao je Gomerčić.

Veliki sjeverni kit ugrožena je vrsta te je zaštićen zakonom. Njegova prosječna dužina iznosi 20 metara, što je i više nego što ga je procijenio Turčinov.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79