(VIDEO) Najezda mušica na hrvatskim plažama, more kod Makarske postalo sivo

Na plaži Donja Luka u Makarskoj dogodila se najezda mušica. More je odjednom postalo sivo.

Fotografije s Brača ne prikazuju asfalt naliven uz plažu, kako se to može činiti na prvu, nego nebrojeno mnogo sitnih, mahom uginulih insekata. Radi se o najezdi malih mušica ili lisnih ušiju, piše Index.hr.

Stručnjaci za sad još ne mogu precizno reći o kojoj se vrsti radi jer bi za to trebalo napraviti, kako kažu, temeljitu analizu. O ovom se fenomenu posljednjih dana već pisalo. Sitni insketi primijećeni su i unutrašnjosti i na obali.

U moru ostavljaju trag zbog čega izgleda kao da se radi o kakvom uobičajenom onečišćenju, ali kod ovih insekata nema ništa uobičajeno. Stručnjaci kažu da su se mušice mogle vidjeti i prijašnjih godina, ali nikada ih nije bilo ovoliko.

Profesorica Renata Bažok s Odjela za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu za Index je potvrdila da bi se moglo raditi o jednoj od 5.000 vrsta lisnih ušiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79