(VIDEO) Najezda pacova, žaba i zmija u “močvari” u Novom Sarajevu

Srđan Srdić i Arslan Dučić, vijećnici u Općini Novo Sarajevo upozoravaju na, kako navode, ekološku bombu u naselju Pofalići. Radi se o zapuštenom objektu Vranice u kojem se godinama nakuplja voda i koji je pretvoren u “močvaru”.

Kako nam je kazao Srdić, prekidom građevinskih radova na objektu nastupio je problem akumulacije većih količina podzemnih i oborinskih voda u samom centru objekta. Kako kaže, radi se dubini oko tri metara ispod nivoa postojeće konfiguracije terena, tako da je stvoreno veće vještačko jezero u kome se ustajala voda.

“U okviru 30 minuta, koliko sam proveo na ovom području Pofalića, vidio sam pacove, žabe, pse lutalice i ogromne komarce. Žao mi je što nisam imao bliski susret i sa zmijama, jer i one su kako kažu komšije svakodnevnica”, navodi Srdić.

Dodaje da je ovo je bruka i sramota prijašnje, a i sadašnje vlasti jer za ovo nema i ne postoji opravdanje. Kaže da je na ovaj problem ukazivao prethodnom načelniku Nedžadu Koldži, a i sadašnjem te da neće stati.

“Ruku na srce, prethodni načelnik je svake godine preko civilne zaštite praznio “močvaru”, te nakon toga vršio dezinfekciju iste. Nadam se da će se makar sa tom praksom i nastaviti”, kaže Srdić.

Poziva sadašnjeg načelnika Hasana Tanovića, da hitno poduzme sve što je u njegovoj domeni, da se riješi ovaj problem.

“Izgleda da nismo ni svjesni opasnosti koje nam prijete. Apelujem i na Vladu KS da poduzme sve što je u njihovoj moći, jer ovo je više nego ozbiljan problem. Direktno je ugroženo zdravlje naših stanovnika”, upozorava Srdić.

On je s kolegom Arslanom Dučićem posjetio ovu lokaciju i razgovarao s mještanima.

Oni koji žive u blizini kažu da su zabrinuti za zgradu koja se nalazi pored, jer im voda ide u temelje. Žale se i na neugodan miris, poogotovo u ljetnom periodu, zmije, pse lutalice koji se skupljaju na tom terenu…

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79