(VIDEO) Najveći udar policije na narkomafiju!

VIDEO+FOTO: Najveći udar hrvatske policije na narkomafiju – uhapšen i Zeničanin – U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u 11 sati u Zagrebu sazvana je press konferencija o velikoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena ‘NANA’ na kojoj su, uz predstavnike hrvatske policije, sudjelovali i predstavnici DORH-a i Carine, te predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e.

Velika policijska operacija u Rijeci Uhićenje osumnjičenih i zapljena 100 kg kokaina

Posted by Crna Kronika Hrvatska on Sonntag, 11. März 2018

Podsjetimo, hrvatska policija je prošle sedmice razbila krijumčarski lanac koji je iz Južne Amerike u Europsku Uniju među brodskim kontejnerima švercao 100 kilograma kokaina, a kojeg je policija zaplijenila u luci u Rijeci.

U srijedu su uhapsili osam osoba koje sumnjiče za udruživanje u zločinačko udruženje, a među uhapšenim je i Stjepan Prnjat, poznat kao ‘hrvatski Escobar’ kojem se u Hrvatskoj trenutno sudi za pranje novca. Prnjat je u Italiji već odslužio zatvorsku kaznu od deset godina i osam mjeseci zbog optužbi da je od 2005. do 2007. godine bio šef krijumčarskog narkolanca.

 

– Kada smo dobili informaciju, prepoznali smo njezinu vrijednost. U dokumentaciji su se pojavile osobe koje su predmetom našeg interesa više od 10 godina. Znali smo da ne možemo ovo krim-istraživanje sami odraditi zato što pripadnici narko-kartela rade na međunarodnom planu. Pozvali smo zato naše dugogodišnje partnere s kojima smo radili na sličnim slučajevima – kazao je na početku konferencije Ante Gudelj, načelnik uprave kriminalističke policije.

– Radili smo sa španjolskom policijom kad smo zaplijenili više od dvije tone kokaina. Surađivali smo i s američkom DEA-om. Temeljem te suradnje pokrenuli smo krim-istraživanje, a oni su dali sve od sebe da to usuglase s pravosudnim tijelom. Kolege iz Slovenije, Njemačke, Holandije pokrenuli su paralelna istraživanja. Operacija je tražila i uključivanje ostalih partnera. Ured DEA-e je otvorio regionalni ured u Zagrebu, tu su bili i policija iz Španjolske, Italije i Austrije – rekao je Gudelj i napomenuo kako se radi o jednoj od najzahtjevnijih akcija ikad koja je koordinirana iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije u Zagrebu te je trajala više od godinu dana.

Na konferenciji je prikazana i snimka operacije hapšenja pripadnika skupine pod vodstvom Stjepana Prnjata u Rijeci.

 

Nakon njega govorio je Dražen Rastović iz zagrebačke policije.

– Sve aktivnosti nakon dužeg vremena urodile su plodom. Uz pomoć DEA-e i kolega iz Paname detektirali smo suspektni kontejner. Krenuo je iz Paname i transportiran je preko Malte na područje RH, na kontejnerski terminal u Rijeci. Tad smo krenuli s realizacijom, izjavio je.

– Brod s našim ciljanim kontejnerom stigao je u Rijeku 3. ožujka i tad smo počeli s pretragom. U sadržaju metalnog otpada našli smo 100 kg kokaina koji je bio sakriven kako bi se spriječila detekcija. u 20 tona metalnog otpada bio je skriven kokain. Bili su hermetički zatvoreni i obloženi jutenom krpom kako ne bi došlo do uništenja materije unutar paketa. Poslali smo kokain u centar za vještačenje, pojasnio je.

– 7. marta krenula su hapšenja u Rijeci, Zagrebu, Malom Lošinju, u Frankfurtu, Amsterdamu i Ljubljani. Uhapšeni su pripadnici kolumbijskog kartela. Ukupno je u Hrvatskoj uhapšeno 11 osoba. Zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, preko 55 hiljada eura, 145 kg marihuane i više od 69900 kutija cigareta. Izvršene su i pretrage stanova u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, izjavio je Rastović.

– Ovo nije kraj akcije, ima tu još dosta posla. Moramo prikupiti dovoljne dokaze za kazneni postupak i dugogodišnje kazne zatvora koje bi trebale uslijediti za osumnjičene, napomenuo je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79