(VIDEO) Nakon nadljudske borbe sa vatrenom stihijom, sve kuće spašene

za vatrogasaca i mještana naselja u okolini Konjica, a posebno Galjeva i Ovčara, je neprospavana noć puna straha i neizvjesnosti, no uspjeli su da obuzdaju vatrenu stihiju i odbrane kuće.

“Tokom noći je borba bila pogotovo kod sela Galjevo gdje je dosta kuća bilo ugroženo, kao i Ovčarima, no ni jedna kuća niti objekat nije izgorjela, niti je iko povrijeđen, i to je najbitnije. Izgorjelo je ogromno područje šume i niskog rastinja. Situacija je jutros znantno bolja. Jutro je uvijek bolje u odnosu na večer, zbog pada temperature i pojačane vlage. Međutim, tokom dana sunce i vjetar nanovo rasplamsaju vatru, tako da je prerano tvrditi da je požar u potpunosti ugašen. Umorni smo i slomljeni, ali ponavljam niko nije stradao, što je glavno. Vatrogasci dežuraju i vatra je pod kontrolom.” – kazao je načelnik Štaba civilne zaštite Konjic, Husein Hodžić, prenosi novikonjic.ba.

Iako su sve raspoložive vatrogasne snage još od jučer na terenu, nemoćni su jer nemaju opreme za gašenje požara tolikog razmjera. Za danas je obećana pomoć iz Crne Gore.

“Tri air tractora rebala bi danas stići u Mostar. Kakvo će biti stanje kod nas, hoće li trebati ili ne, pokazat će dan”, dodao je Hodžić.

Podsjećamo, vatru su gasili i sami Konjičani koji su pokušavali odbraniti porodične domove od požara koji je jučer od popodnevnih sati bjesnio u borovoj šumi i nekontrolisano se širio prema naseljenom mjestu Ovčari. Zahvaljujući hrabrim konjičkim vatrogascima i mještanima Ovčara, Galjeva, Homolja i Konjica požar je stavljen pod kontrolu.

Danas će gasiti desni krak ovog požara koji ide prema Podorašcu, a prema posljednjim informacijama Radio Konjica, teška situacija tokom noći bila je i na području MZ Neretvica, lokalitet sela Bušćak, gdje je vatrena stihija prijetila kućama, ali su mještani uspjeli odbraniti selo. Trenutno su aktivni požari u selu Ljuta i na Vrabču, a u toku noći buknuo je požar i u selima Gornja i Donja Ljubuča.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79