(VIDEO) Nakon objavljene priče smjene u Željeznicama RS-a

Rukovodioci u „Željeznicama Republike Srpske“ Mirko Ostojić, Novo Panić i Dragan Subašić su premješteni na niže pozicije nakon CIN-ovog istraživanja o radnicima ovog preduzeća koji primaju plate iako ne dolaze redovno na posao (Foto: CIN)

(VIDEO) U Željeznicama RS-a plaće i za neradnike

Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o radnicima „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS) koji primaju plate iako ne dolaze redovno na posao, Uprava preduzeća je premjestila četvericu rukovodilaca i radnika na niže pozicije u Doboju. Oni koji nisu dolazili na posao i dalje su na istim radnim mjestima.

Mirko Ostojić je bio direktor Sekcije za vuču vozova, a Branko Pašalić evidentičar u toj sekciji. Oni su premješteni na niže pozicije – Ostojić je sada šef, a Pašalić evidentičar Radne jedinice za vuču vozova. Novo Panić je bio direktor Sektora za vuču vozova, a sada je glavni inženjer za eksploataciju vuče u Sekciji za vuču vozova. Dragan Subašić je bio vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija. Nadzorni odbor ŽRS-a nije mu produžio mandat i on je sada na poziciji zamjenika izvršnog direktora Poslova infrastrukture.

Zoran Ilinčić, koji je posljednjih šest mjeseci na poziciji vršioca dužnosti generalnog direktora ŽRS-a, rekao je novinarima tokom istraživanja da nije znao za sve što je CIN otkrio i da će tražiti odgovornost od svojih radnika: „Suština je da svako odgovara za svoj rad“.

Ostojić je pomogao Mladenu Paniću da prikrije odsustvo od sedam i po mjeseci koje je proveo u zatvoru. Panić je bio u zatvoru u Istočnom Sarajevu, a Ostojić je prihvatao potvrde o bolovanju, davao mu odmor i uz pomoć evidentičara Pašalića lažno ga prijavljivao kao prisutnog na poslu u Doboju. Mladen Panić je uspio zadržati posao i sve vrijeme dok je bio u zatvoru, primao je platu iz ŽRS-a.

Mladen Panić je ostao na radnom mjestu na kojem je i bio – elektrotehničar u vatrogasnom servisu Sekcije za vuču vozova u Doboju. Njegov otac je Ostojićev nadređeni i kum Novo Panić. Novinarki CIN-a je rekao da je znao da se zbog njegovog sina krši Zakon o radu RS-a. Također, u njegovom kabinetu svakodnevno je evidentiran kao prisutan na poslu u Doboju i radnik Sektora Rajo Šiljak iako nije dolazio na svoje radno mjesto.

 

Crna-Hronika.info

U Željeznicama RS-a plate i za neradnike Ko su ovdje budale – ovi što rade ili ovi što ne rade?

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Mittwoch, 27. März 2019

Kao vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija Dragan Subašić je znao da Šiljak ne dolazi na posao, ali nije uradio ništa da to sankcioniše. Novinarki CIN-a je rekao da će sačekati da se taj problem riješi penzionisanjem Šiljka: „Ako su ga svi sve ove godine trpili, ovo njegovo, dajte, molim Vas, ostavite me na miru da i ja istrpim ovo da se sa njim pozdravim“.

Tako će i biti. Šiljak je trenutno na godišnjem odmoru i nakon toga odlazi u penziju. Pored plate je primao i 150 maraka za putne troškove od Istočnog Sarajeva gdje živi do posla u Doboju na koji nije dolazio.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju provjerava navode o prikrivanju odsustva sa posla Mladena Panića.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79