(VIDEO) Nakon zemljotresa u Sisku zemlja se rascjepila, tlo je postalo tečno

Zemljotres jačine 6.3 stepeni po Richteru pogodio je jučer područje Petrinje u Hrvatskoj, a osjetio se i u našoj zemlji, pogotovo u Bosanskoj Krajini.

Pored Petrinje, koja je u ruševinama, u potresima koji je nastradao i Sisak.

Snimak koji je nastao jučer u tom gradu prikazuje neobičan fenomen likvefakcije tla, koji se dešava tokom jakih zemljotresa.

Na snimku se vide uplašeni mještani na otvorenom prostoru, dok se pod njihovim nogama otvaraju pukotine u tlu i zemlja postaje tečna, a iz nje izbija voda.

Mnogi bi pomislili da je uslijed zemljotresa pukla vodovodna cijev, a u stvari se dešava promjena mehaničkih osobina tla uslijed natapanja, pri čemu ono gubi čvrstoću i postaje tečno.

Taj fenomen se dešava zbog smanjenja napona između čestica tla, i izazvan je zbog povećanog pritiska izazvanog zemljotresima.

Iako je ova pojava odavno poznata, pogotovo njeno negativno dejstvo, kada tlo potpuno gubi nosivost, tek je 1964. nakon zemljotresa u Nigati, Japanu i Aljasci uočeno njeno razorno dejstvo od strane seizmologa i građevinskih inženjera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79