(VIDEO) Namjerno nisu vezali pojas, te koristili mobitel: Pogledajte kako kamera bilježi prekršaj!

Unaprijediti bezbjednost saobraćaja, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, podići nivo saobraćajne kulture. Ovo su samo neki od ciljeva pilot projekta primjene pametnih tehnologija na jednoj od saobraćajnica u Banjaluci.

Kamerom koja detektuje korišćenje mobilnog telefona u vožnji i nevezanje sigurnosnog pojasa, ne kažnjavaju se vozači, već se utiče na svijest građana da budu odgovorni.

Kako to izgleda u praksi pogledajte u videu.

 

Međutim, kako trenutno stvari stoje, na ulicama glavnog grada ova novina koja bi olakšala rad policiji neće uskoro zaživjeti.

Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdio nam je da takve kamere ne postoje u Sarajevu.

Prekoračenje brzine

– Na području grada imamo kamere koje bilježe moment kada vozači brzo voze i naprave prekoračenje te prođu kroz crveno svjetlo. Također, posjedujemo i one koje registriraju tablice pomoću kojih možemo otkriti da li je neko vozilo ukradeno, da li je istekla registracija ….Ove koje imamo daju odlične rezultate – rekao je Hadžiabdić za Avaz.

Na skoro svim izlazima iz grade te putevima, koji vode do obližnjih planina, postavljene su kamere pomoću kojih se prati ulaz i izlaz vozila.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79