(VIDEO) Nana Fata otkrila šta će uraditi na zemljištu gdje je bila nelegalno izgrađena crkva

Obaranjem zvonika crkve u Konjević Polju kod Bratunca konačno je realizirana presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Nana Fata Orlović, nakon 23 godine pravne borbe, dočekala je uklanjanje crkve iz svog dvorišta.

Kako je i sama govorila – pravda je spora, ali jednog dana i dostižna. To se u međuvremenu i pokazalo.

„Hvala Bogu izvrši se sve, moja muka, ali danas mi je ponovo najgore. Nije mi pravo. Ne volim, a moram, jer svako svoje traži pa i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila“, priča ona.

Pravna borba porodice Orlović trajala je više od 20 godina. Rušenje crkve je počelo u ranim jutarnjim satima, a završeno poslijepodne. Morala je biti ispunjena presuda Evropskog suda za ljudska prava, još 1. aprila prošle godine. Ali se čekalo. Iz neobjašnjivih razloga. Neki od njih su i političke igre.

„Uvažavaju Evropski sud, sve je bilo kako treba. Ponosna sam na svoju majku, na svoju porodicu, na svoju braću i sestre, na vas novinare koji ste bili uz nas čitavo vrijeme“, govori Hurija Karić, kćerka Fate Orlović.

Proces u vezi s vraćanjem nelegalno oduzete imovine Fati Orlović i njenoj porodici, odnosno uklanjanje crkve, danas je završen u prvom dijelu.

„Nakon što se konačno izvrši izmještanje i dovođenje ovog zemljišta u pređašnju namjenu, porodica ima pravo na odštetu. Trpjeli su veliku štetu, što materijalnu, što nematerijalnu – na način što nisu mogli da koriste svoju privatnu imovinu“, objašnjava Rusmir Karkin, advokat Fate Orlović.

I prvim komšijama porodice Orlović je drago što je na kraju pravda pobijedila. Svi su dugo čekali ovaj veliki dan.

„Zato je danas i sunce. Zato je danas i veseo dan, dobar dan. Svako je zadovoljan i svačija želja neka se ispunjava“, riječi su Ćamila Ramića.

A želja nane Fate Orlović je da na mjestu gdje je nelegalno bila izgrađena crkva koje pripada njoj i njenoj porodici zasadi polje tulipana i da svi dobri ljudi, a posebno novinari, koji su od početka pravne borbe bili uz nju u ovom dugotrajnom procesu, uvijek mogu doći na kafu i razgovor o suživotu i lijepim i veselim temama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79