(VIDEO) Naučnik uzeo svijeću i u trenu objasnio zašto maska mora da se nosi

Naučnik uz pomoć jedne svijeće objasnio milionima ljudi zašto je zaista važno da nosimo masku u jeku pandemije

Naučnik Vilijam Senford Naj, poznatiji kao Bili Naj “momak za nauku”, uspio je da, uz pomoć svijeće, svijetu objasni zašto je važno da nosimo maske tokom pandemije koronavirusa.

@billnye

#WearAMask #LearnOnTikTok #TikTokPartner

♬ original sound – billnye

Zašto zdravstveni radnici i stručnjaci žele da nosite masku u javnosti? Pa, maske sprječavaju da klice iz mog respiratornog sistema uđu u vaš respiratorni sistem – započinje Bili svoju priču.

On potom objašnjava kako je sprječavanje protoka vazduha “stari trik”. Da bi bolje svima objasnio na šta misli, uzeo je šal i stavio ga preko usta, a potom je dunuo u zapaljenu svijeću. Plamen se odmah ugasio.

Ovaj šal je dobar da spriječi hladan vazduh da dođe do vašeg vrata, ipak, u ovom drugom slučaju, nije baš efikasan – kaže Bil.

On potom uzima ručno izrađenu masku, napravljenu od pamučne tkanine. Ponavlja isti eksperiment sa svijećom. Plamen se pomjerio, ali je svijeća i dalje ostala da gori prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79