VIDEO ‘Ne spavamo od straha, bojim se da nas čeka krvavi Božić…’

Bojim se da će nam propucati bravu i sve nas poubijati pištoljem, od silnih prijetnji sam posjela djecu na kauč i rekla im što da rade ako se meni što dogodi, kaže Ana Gurlica, čiju je kćer pretukao Darko Kovačević

Ne spavamo noću od straha. Netko nam je zvonio na vrata, a ja sam 15-godišnjeg sina od straha natjerala da otpuže niz hodnik iz dnevnog boravka do spavaće sobe gdje smo se svi stisli. Strah me da će nam propucati bravu i sve nas poubijati pištoljem. Na tabletama smo. Preko dana je uvijek netko kod nas, ali noći su teške. Još nam prijete, rekla nam je Ana Gurlica (37), majka 18-godišnje djevojke koju je teško prebio Darko Kovačević zvan Daruvarac.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Ne spavamo od straha, bojim se da nas čeka krvavi Božić..

Gepostet von Crna Kronika Hrvatska am Samstag, 15. Dezember 2018

On je u petak izišao iz pritvora te će se na zadarskom Općinskom sudu zbog teškog premlaćivanja braniti sa slobode. Majka i kći teško su to primile. Kad su čule odluku, jedna je završila u suzama, a druga pred slomom živaca. Daruvarac je dobio zabranu približavanja žrtvi na 100 metara. Zadrani su se “pobunili” i prosvjedom tražili pravdu po ulicama grada u subotu.

Zbog toga i policije koja brzo reagira na prijetnje i pozive, osjećaju se malo sigurnije, ali djeca, dvije blizanke i 15-godišnji brat, nikud više ne idu sami. U malom stanu u Zadru atmosfera je mučna. Žene se trude ne klonuti duhom i sačuvati zajedništvo obitelji. Djevojka koja je preživjela strahotu bila je sama u svojoj sobi. Došla nam se javiti, ljubazno se osmjehnula i pozdravila, ali nije mogla razgovarati o onome što joj se dogodilo. Na licu su joj još tragovi nasilja, šivanja i facijalne rekonstrukcije, koju je nakon napada morala obaviti u Zagrebu.

Majka nam je rekla da je njezinoj kćeri nosna kost sva polomljena i da su joj ugradili silikone. Pitali smo je kako se osjeća.

– Nikako – rekla nam je tiho i spustila glavu, u nemogućnosti da nastavi komunkaciju, ali je ipak imala snage ostati i slušati majku kako nam prvi put otvara dušu.

– Ovih dana nas vjerojatno neće nitko dirati. A što će biti kasnije kad se slučaj ‘ohladi’? Od silnih prijetnji morala sam posjesti djecu na kauč i reći im što da rade ako se meni što dogodi. Rekla sam im što da naprave s kreditima, kome da se obrate te da se uvijek drže zajedno kao braća i sestre, kao obitelj. Kad sam završila, nastao je muk. Ne mogu vam opisati izraz na njihovim licima. Ali morala sam ih pripremiti nakon svih prijetnji smrću koje sam dobila, jer im je otac otišao bez pripreme i nije nam objasnio što nas čeka. On je bio najmlađi logoraš Škabrnje i imao je strašne posljedice od rata. Objesio se prije dvije godine i djeca su to vidjela. I sama sam bila zlostavljana i znam što je dobiti batine. Jasno mi je i da sam u Daruvarcu dobila neprijatelja do kraja života. Neka me ubiju sutra ako mora tako biti, ali neka javnost zna sve. Dočekat ćemo ovaj Božić u četiri zida i u velikom strahu da nam ne bude krvav Božić. Jer što je Darku Daruvarcu doći ovdje i pobit nas sve?! Već je prijetio kćeri njime u kafiću, prije nego što ju je premlatio, a sestru joj je udario šakom u glavu zamijenivši je za nju jer su blizanke. Bojim se zvonjave, bojim se otvoriti vrata. Malo sam normalna, malo nisam, a emocije me ‘okrenu’ na sate. Čas se bojim, čas mi dođe da se ubijem, ali ako se izvučemo te ostanemo normalni i pozitivni, obje kćeri blizanke će se akademski obrazovati u drugom gradu, a sin je uspješan u sportu, međunarodni je prvak u veslanju i ima perspektivu – kaže nam majka.

Obitelj proživljava teške trenutke i osjećaju se nezaštićeno.

– S obzirom na to da je on na slobodi, mi zaštite nemamo. Vjerujem u sutkinju koja je preuzela slučaj, ali sam razočarana jer se četiri mjeseca u postupku nije ništa radilo. Dali su mu prostora da se izvuče isto kao što su mu dali one noći kad mi je prebio kćer. Ja sam ga tražila cijelu noć po gradu dok mi je kći bila na operaciji, zvala policiju i sve prijavljivala, čak sam im i njezinu krvavu odjeću odnijela i pitala ih treba li im to možda kao dokaz. Čekala sam ga ispred stana do šest ujutro i shvatila da je tamo nakon što je uključio mobitel. Zvala sam policiju i pitala ih hoće li doći, rekla im da sam ga našla. A oni su prvu informaciju o događaju zabilježili tek ujutro u sedam sati. Ovo što je sud napravio, za mene je ista stvar – kaže majka Ana.

Njezina kći oglasila se jučer porukom na Facebooku.

– Eto našeg pravosuđa! Za ovog idiota nemam riječi niti ću išta reći, jer je doista suvišno da trošim riječi na monstruma. Kriminalac običan, kao i vlasnici kafića. A vlasnici kafića su pobjegli i nisu se udostojili doći na sud. Zašto? Istina boli. Toliko o tome – napisala je.

U Zadru su ogorčeni građani izašli na ulice. Na zgradu suda objesili su transparent “Žrtve pate i nama je dosta, a napadača su svečano dočekali nakon puštanja iz pritvora”.

Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine, zgrožen je činjenicom da se odvjetnik optuženog uopće nije pojavio na ročištu.

– U Americi odvjetnik koji se ne pojavi na ročištu u ovakvom slučaju bude priveden i disciplinski postupak pokrenut. Optuženika se ne bi pustilo zbog nedolaska odvjetnika.

Vrijeme je da se ovakva praksa prekine. I Hrvatska odvjetnička komora je na potezu. Sramotno – rekao je Mišetić.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu je žestoko osudio puštanje na slobodu Kovačevića. U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, no ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa. Jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne, ocjenjuje SDP-ov forum.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79