(VIDEO) Nedostaju pedijatri u TK: Dugi redovi u čekaonicama, roditelji nervozni, djeca bolesna

Zbog masovnih odlazaka ljekara iz BiH u posljednje vrijeme postaje evidentan nedostatak iskusnih stručnjaka u bolnicama i domovima zdravlja. Također, mnogi su se penzionisali ili su pred penzijom, a novih specijalizanata je nedovoljno. Izuzetak nije ni Tuzlanski kanton, o čemu svjedoče dugi redovi u čekaonicama, posebno na odjelima pedijatrije.
U Domu zdravlja u Banovićima radi jedan pedijatar. U Domu zdravlja u Tuzli ih ima devet, ali ne rade svi istovremeno. „Nas je malo. Kolege su na godišnjem, a neki su i bolesni, tako da smo desetkovani. Trenutno nas je četvero u službi. Svaki od nas radi sa po dva pedijatra. Čekanja su duga. Roditelji su nervozni, djeca bolesna. Mi poštujemo radno vrijeme i savjesno obavljamo posao. Jako nas pogađa kada nas roditelji optuže da nismo vrijedni. Vjerujte da svaki od nas ima po dvije norme“, rekla je za RTV TK pedijatrica iz Doma zdravlja u Tuzli Mirjana Remetić. Broj pacijenata je povećan i na Klinici za dječije bolesti u UKC Tuzla. Lejla Osmančević, pedijatrica u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla Lejla Osmančević upozorava:
„Na Kliniku dolaze najteži pacijenti. U čekaonicama, djeca sa bezazlenim prehladama dolaze u kontakt sa ozbiljno bolesnom djecom ili djecom kod kojih još nije diferencirana klinička slika, odnosno ne znamo pravu dijagnozu. Postoji mogućnost prenosa opasnih zaraza“. U Domu zdravlja u Tuzli su odvojeni odjeli za zdravu i bolesnu djecu. Iako broj pedijatara, koji se određuje na osnovu broja stanovnika, ne odstupa od evropskih standarda, mnogi ljekari su mišljenja da, s obzirom na to da nije jednak sistem rada ovdje i u Evropi, taj standard, odnosno broj pedijatara trebalo bi određivati u odnosu na broj pregleda. Pedijatrica Mirjana Remetić dodaje: „Mislim da pedijatri nedostaju u čitavom regionu, ne samo u Tuzli nego i šire. Mladi kadrovi se moraju školovati i obučiti da bi na vrijeme zamijenili doktore koji će u penziju. To će se desiti vrlo skoro, tako da se bojim da će nas sve to zateći nespremne, da neće biti pedijatara i da će se to odraziti na generacije koje dolaze“.
Na inicijativu Udruženja roditelja oboljele djece, GV Tuzla je krajem prošle godine usvojilo zaključak da menadžmentu Doma zdravlja u Tuzli uputi dopis sa zahtjevom za formiranje Komisije čiji bi zadatak bio sveobuhvatno sagledavanje problema i njegovo rješavanje. Komisija je formirana i prva zajednička sjednica ljekara, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva TK najavljena je za narednu sedmicu. Lokalne zajednice same ne mogu riješiti problem nedostatka pedijatara. Predsjednica novoformirane Komisije Lejla Osmančević kaže da je rješenje u raspisivanju specijalizacija. Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja TK finansira zapošljavanje ljekara i njihovo stručno usavršavanje. Dodala je da je također potrebno mijenjati standarde i zakonske okvire, a za to je potreban angažman većih nivoa vlasti.
(RTV TK)
https://www.facebook.com/portalcrnahronika/videos/230346211184184/
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments