(VIDEO) Nema bolnice niti doma zdravlja bez zaraženog osoblja

Od početka pandemije stalna su upozorenja da je najcrnji scenarij ulazak koronavirusa u zdravstvene ustanove. Danas, skoro da nema bolnice, niti doma zdravlja u Federaciji bez zaraženog medicinskog osoblja i ljekara. U situaciji kada svakodnevno bilježimo porast broja novozaraženih, širenje zaraze u zdravstvenim ustanovama borbu sa epidemijom dodatno usložnjava.

Iako se strahovalo od takvog scenarija, nijedna bolnica u Federaciji nije postala žarište. No, sve je više zaraženih ljekara, tehničara, anesteziologa, medicinskih sestara i onih koji se nalaze u samoizolaciji. U zeničkoj bolnici na koronavirus pozitivna su 104 zdravstvena radnika, a u tuzlanskoj 42.

“U zadnjih 10 dana broj pozitivnih je bio 18-19 – otišli smo na 42. Naravno, duplo je veći broj kolega i kolegica u izolaciji”, kaže dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, navodi da je zaraženo 35 ljekara te 48 sestara i tehničara, a da ima i ostalog osoblja: “To je problem, ali ni na koji način ne dovodi u pitanje funkcionisanje ove ustanove, ne dovodi u pitanje davanje usluga građanima“.

Zdravstveni radnici u tri travničke bolnice suočeni su sa stalnim porastom broja covid pacijenata, što je rezultirao i zarazom bolničkog osoblja. Njih stotinjak je van sistema, a najozbiljnija je situacija i dalje u Novoj Biloj.

Sebija Izetbegović: Danas 140 uposlenika KCUS-a nije došlo na posao, Podhrastovi su prebukirani

Istovremeno s najvećim brojem zaraženih pacijenata, KS i HNK suočavaju se i sa deficitom medicinskog kadra zbog zaraze. Uz manjak opreme i kapaciteta BPK i USK imaju iste probleme, ali manjih razmjera.

Dr. Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ističe da je 60 ljudi u izolaciji. Prema njemu, dva pacijenta koja uđu, a ne kažu da su pod temperaturom – mogu napraviti haos.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danima govore o više od 100 zaraženih ljekara i medicinskog osoblja, ali i više od 300 njih koji su na bolovanju. U Općoj bolnici tokom oktobra zaraženo je 40 medicinskog i nemedicinskog osoblja. Na prvoj liniji odbrane, spašavaju živote riskirajući vlastite. Često neshvaćeni od pacijenta, ali što je još gore u vrtlogu politike prenosi Federalna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79