(VIDEO) Nema više nelegalne rabote: Pročitajte nova pravila za iznajmljivanje stanova u BiH

Bosna i Hercegovina posljednjih godina bilježi sve veći broj turista, pa se tako u ljetnim mjesecima desi da mnogi hoteli i moteli budu popunjeni. Mnogi građani koji posjeduju stan u kojem ne žive odlučuju se iznajmiti ga i steći određenu zaradu. Međutim, postavlja se pitanje gdje je u svemu ovome država i koliko građana poštuje zakonske obaveze.

Porez na imovinu

Iz Porezne uprave Federacije BiH kažu nam da je porez na imovinu u ovom entitetu regulisan zakonom o porezu na imovinu na nivou kantona, tako da svaki kanton ima svoj zakon kojim je propisano na koju vrstu imovine se plaća porez, oslobađanje od plaćanja ovog poreza, iznos poreza, obračun, rok i mjesto plaćanja poreza na imovinu, te druga pitanja.

Iz PUFBiH pojašnjavaju da se visina poreza za imovinu koja se izdaje pod zakup utvrđuje propisom koji donose općine na čijem području se predmetna nekretnina nalazi. Porez na imovinu plaća se u godišnjem paušalnom iznosu, s tim što ta visina ne može biti manja od visine poreza propisane kantonalnim zakonima o porezu na imovinu, piše Oslobođenje.

Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS-a, kaže da je iznajmljivanje smještaja fizičkih lica propisano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti iz 2009. godine u Federaciji.

– Međutim, koliko god to zvučalo nevjerovatno, taj zakon se do 2018. godine malo ili nimalo eksploatisao. Imali smo vrlo lošu sliku kada je riječ o registraciji tog smještaja, tzv. stan na dan. Mi smo nakon dugih pregovora sa federalnim Ministarstvom turizma i sa lokalnim zajednicama napravili malu revoluciju, gdje smo svim ljudima koji imaju taj “stan na dan” trasirali put da se registruju. Članovi od 41. do 45. tog zakona jasno definišu da vi to možete registrovati kao dopunsku djelatnost, ističe Muzur, te dodaje da nakon što se fizičko lice prijavi u Poreznoj upravi, dolazi u Turističku zajednicu gdje dobije broj i prijavljuje goste.

Kada je riječ o boravišnoj taksi, Muzur navodi da svi oni koji iznajmljuju, plaćaju paušal od 50 KM po krevetu godišnje.

– Naredni korak smo napravili sa Bookingom, gdje su oni obavijestili sve korisnike stranice, a koji nisu prijavili stan, hotel, motel ili apartman, da će biti skinuti sa te platforme. Više od 50 posto onih koji iznajmljuju stan na dan registrovano je u TZ. Međutim, problem nam predstavljaju velike svjetske platforme koje omogućavaju da se neke usluge rezervišu i da se plaćaju preko interneta. One daju veliki prostor za manipulaciju, kaže Muzur, te najavljuje da uskoro slijedi akcija TZ-a koja je plod analize, ali i prijava građana i turista o velikom broju nelegalnih smještajnih objekata, koji se oglašavaju na online platformama poput Airbnba.

Tako će TZ KS-a sa Airbnbom i ostalim online platformama, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, kao i ostalim institucijama nadležnim za strane goste koji borave u BiH, poduzeti akciju borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada.​ Best of Baščaršija apartmani pružaju uslugu stan na dan. Vedad Vugić je odgovorno lice i kaže nam da se oglašava na brojnim stranicama, ali da mu više od 80 posto rezervacija dolazi sa Bookinga.

– Pored paušalnog iznosa po krevetu godišnje, plaćamo i porez na dobit svakog gosta pojedinačno. Gosta prijavljujemo kantonu, i nakon njegovog odlaska vršimo dezinfekciju i dezinsekciju. I dok god prijavljujete svakog gosta, vi, ustvari, legalno radite, kaže Vugić.

Dodaje da se najviše nelegalnog rada dešava od maja do septembra.

– To rade ljudi koji imaju nekoliko stanova u opticaju, pa presele u neki drugi tokom sezone. Mi koji radimo legalno, radimo cijele godine, navodi.
Legalizacija

U Republici Srpskoj je 2017. objavljen Zakon o ugostiteljstvu, kojim je propisano da pojedine vrste ugostiteljskih usluga može pružati i fizičko lice koje nije registrovano kao preduzetnik. U Inspektoratu RS-a kažu nam da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

“Inspekcija kontrole vrši na način da službenim putem kontaktira fizička lica koja se oglašavaju kao pružaoci usluga i u protekloj godini je izvršeno više od 200 kontrola. Preko 140 kontrolisanih subjekata regulisalo je svoj status u skladu sa zakonom. Važno je naglasiti da je broj registrovanih subjekata značajno veći s obzirom da fizička lica nisu čekala dolazak inspektora, već su samostalno pokrenula proceduru legalizacije, kažu nam iz Inspektorata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79