(VIDEO) Nepoznati detalji iz života Edina Gačića

“Pošto se radi o psihički poremećenoj osobi teško je govoriti o motivu. Pitanje je da li je imao motiv likvidirati policajca, jer je prije nekoliko dana likvidirao nevinog čovjeka. On je likvidirao majku i zatim je sjedio dva sata u stanu i jeo rahat lokum i slušao muziku”, kazao je u Novom danu ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara.

Ministar Čampara je istakao da će policijske strukture učiniti sve da zaštite građane.

“Apsolutno ćemo učiniti sve da zaštitimo naše građane u Sarajevskom kantonu, kao i u drugim kantonima i na području Federacije BiH. Mogu obećati građanima da će sve policijske strukture dati maksimum. Mislim da naše policijske agencije imaju i znanja, i želju i htijenje da rade svoj posao na profesionalan način. Iskreno se nadam da ćemo ga uhvatiti prije nego što počini novo nedjelo”, naveo je u razgovoru za N1.

Čiji je propust što je Gačić nakon višestrukog ubistva na slobodi?

“To nije pitanje za mene. Ne vjerujem da je Gačić jedini slučaj takve osobe koja je na slobodi. Međutim takva su naša zakonska rješenja. Vidjeli ste i po izvještajima da u zatvorima nisu imali problema s njim. Tačno je da je upravnik zatvora u Bihaću upozoravao da on mora nastaviti sa liječenjem.”

Dugo ste na čelu FMUP-a, je li vrijeme da se mijenja ustroj i odnos u FMUP-u?

“Davno je bilo. Mislim da je ovakav način ustroja, ne samo na federalnom nivou, neodrživ. Naše policijske agencije i dobro rade, kakvo je ustavno uređenje. Ja kao ministar nemam nadležnosti nad nekim agencijama u FBiH, a problem je i što direktor Federalne uprave policije nema nadležnosti nad kantonalnim MUP-ovima. Saradnja između policijskih agencija u FBiH je na dobrovoljnoj osnovi. Kada smo htjeli da napravimo običan sporazum, memorandum, kako bismo popravili stanje – HDZ je to odbacio. To je problem, mora postojati jedna centralna tačka makar na nivou entiteta. U Republici Srpskoj imate mnogo bolju situaciju. Vi ovdje imate 10 komesara, 10 ministara i jedanaesti je direktor Federalne uprave policije. Policija je kao i vojska – mora biti glavnokomandujući.”

Dokle se stiglo sa istragom u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca?

“Mislim da je u završnoj fazi i trebao bi ubrzo slučaj doći do kraja. Sumnjiče se oni ljudi koji se nalaze još uvijek u pritvoru. Nemojte misliti da su ubice naših policajaca obični džeparoši. Oni su kriminalci visokog ranga i svjesni su sankcija i posljedica koje će nastupiti, koliko će biti osuđeni za ovakav gnusni čin, i zato se oni dobro brane – brane se šutnjom. Neće da progovore u pritvoru već drugi, treći mjesec. Budite sigurni da su policajci i policijski službenici, pa i u Kantonalnom tužilaštvu, zainteresovani da takve monstrume, takve ubice privedu licu pravde i kazne ih na adekvatan način. Ubistvo policajca je napad na državu.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79