(VIDEO) Nikola je najmlađi automehaničar, ima sam 13. godina: “Savjete daje na Youtube-u a kvar može prepoznati po zvuku”

Dobar automehaničar treba da ima znanje i adekvatan alat, ne mora da bude skup. Ipak, tajna mehaničarskog zanata je najprije ljubav. To su ljudi koji zaista vole automobile. Tako je i u mom slučaju: kad god uđem u radionicu, osjetim taj miris i uzmem alat u ruke – odmah se oraspoložim.

Ovo su riječi Nikole Jovanovića (13) iz Obrenovca, skromnog, vrijednog, malog auto-servisera koji krupnim koracima ovladava mehaničarskim tajnama. Oduvijek je imao dosta autića, i kako kaže, stalno je nešto oko njih majstorisao – rastavljao ih i pokušavao da popravi. Priča nam da je većina tih autića stradala u poplavi 2014. koja je zadesila Obrenovac, svega nekoliko je uspio da sačuva za uspomenu, no više mu nisu potrebne igračke budući da spretne ruke ovog malog servisera vješto barataju pravim automobilima.

– Niko iz moje porodice se ne bavi mehanikom da je majstor, ali sam uvijek gledao kad tata nešto majstoriše oko kola, pa makar to bila i zamjena sijalice na kolima – idem iza njega, gledam šta radi, kako odvrće i zavrće šrafove. Za početak dodajem alat, pa kasnije i ja počnem da odvrćem i zavrćem šrafove. I tako se rodila ljubav – priča za “Blic” Nikola.

Kasnije je odlazio kod prijatelja svog oca koji drže auto-servise i tako postepeno kalio mehaničarski zanat, iako on voli da kaže da ima još dosta toga da nauči.

– Takođe, učio sam prateći Jutjub kanal “Neovlašćeni serviser” koji je držao Mirko Rašić i gledao sam kako popravljaju automobile profesionalci poput Nikole Ilića Mačka, Željka Roksandića, Zorana Šmita. Moram da priznam da postoji dosta stvari koje ne znam, ali osnovne stvari znam da uradim – mali servis na automobilu, tu se mijenja ulje, filter ulje, filter kabine, znam da promjenim filter gorivo, pločice na kočionom sistemu, kočiona klješta – navodi ovaj mali serviser.

Kada se otvori hauba, Nikola prepoznaje svaki dio automobila, ali osim što posmatra on pažljivo osluškuje zvuk motora.

– Po zvuku motora se prepoznaju mnogi kvarovi i mane automobila. Takođe i po dimu koji izlazi iz auspuha. Postoje tri osnovne vrste dima – crni, bijeli i plavi. Uglavnom se najčešće događa da auspuh ispušta bijeli dim ili recimo ako auto upalite hladan i izlazi bijeli dim. To je normalna pojava, ali ako se bijeli dim dešava tokom vožnje to znači da auto troši ulje, te ako motor ostane bez ulja spojne zaribaju i mora da se promjeni motor – iz cuga nam objašnjava on.

Radionica i jutjub kanal

U decembru prošle godine Nikola je opremio sopstvenu radionicu kod kuće.

– Iskoristili smo jedan prostor u sklopu našeg dvorišta. Nije riječ o profesionalnoj radionici, već tu tata i ja majstorišemo oko naših kola. Nemam previše alata da bih mogao neke krupnije kvarove da popravljam. Recimo, volio bih da imam udarni odvijač za točkove koji radi na baterije. On ima puno snage i može sa lakoćom da odvrne točak automobila – kaže nam mali znalac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79