(VIDEO) NOVALIĆ : Uštedjeli smo 335 miliona KM!

(VIDEO) NOVALIĆ : Uštedjeli smo 335 miliona KM!


Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica ogorčeni su jer su im plaće za mart manje za blizu 200 KM zbog neisplaćenih dodataka.

O tome je, između ostalog, u Vijestima u 7 Hayat TV-a govorio Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Informiran sam o svemu što se dešava. Odmah sam dao nalog direktoru Elektropivrede jer se to nikako ne smije događati. Ne smije doći u pitanje isporuka struje, a znamo koliko su nam u tom “lancu” bitni rudari. Jako su biti, discipilinirano rade svoj posao i čestitam im na tome. Struja mora biti isporučena, a i građanima smo obećali da to nikada neće doći u pitanje što znači da se u tom pravcu nikakve devijacije ne smiju događati – kazao je Niovalić za Hayat.

Jučer je posjetio Zenicu. Bio je i u Kantonalnoj bolnici kako bi se uvjerio o tamošnjem funkcioniranju zdravstva, njihovoj dobroj borbi sa pandemijom… Pozitivno je iznenađen stranjem koje je zatekao.

Ako posmatrate razvoj događaja sa pandemijom, Zenica je prva imala to iskustvo i jako dobro drži pod kontrolom pandemiju, taj broj ne raste. Pitali smo se zašto kako bi eventualno njihova iskustva, način rada mogli prenijeti i drugima da bi se kao i oni u Zenici uspješno suprostavili pandemiji. Otišli da vidimo kako to rade. Oni su izuzetno organiziran istem u Zenici. Tako je, rekli su nam, i u Tešnju. Svjesni smo da je rad prouzročio da oni drže pod kontrolom pandemiju. I drugi su na svoja leđa primili sav taj teret i vrlo to kvalitetno obavljaju. Oni su to jako dobro odradili. Pored rudara, ja se zdravstvenim radnicima zahvaljujem jer odlično rade svoj posao – nastavio je Novalić.

“Korona zakon” koji je predložila Vlada Federacije BiH, posljednjih dana naišao je na brojne osude. Mnogi smatraju da takav predložen zakon – nije rješenje.

Često smo čuli tu kvalifakciju da zakon nikome nije dobar i obično takvi su nam zakoni uvijek prolazili kroz Parlament. Taj zakon nije djelo samo ove Vlade. Mi smo prije 15-20 dana pozvali sve stranke i otvorili široku diskusiju,m da svi predlažu ono što misle da je najbolje… Recvimo, iz Naroda i pravde imali su dobre prijedloge pa smo sve uvažili, iz DF-a također posebno one koji se tiču zaštite turizma, radnika u ugostiteljstvu… Taj zakon je posljedica jednog timskog rada. I poslije smo ponovo pozvali sve stranke koje su predložile jako puno amandmana. Vlada će prihvatiti samo ono što može izvršiti. Obećanja pretvorena u zakon, moraju biti provedena – naglasio je federalni premijer za Vijesti u 7.

Od početka pandemije bez posla je ostalo 19.500 osoba, a u posljednja četiri dana čak 1.500 osoba. Novalić kaže da takve prognose niko nije mogao očekivati.

Nismo sretni što je tako veliki broj. Bez posla je ostalo najviše ljudi iz usluga i turizma, baš kako smo očekivali. Siguran sam da kada suspendiramo stanje nesreće, da će se vratiti kako je bilo. Optizmizam treba pružiti ovaj “Korona zakon” industrijskim granama, on daje podršku realnom sektoru – govori nam Novalić.

Komentirao je i 330 miliona koje je BiH dobila od MMF-a.

Federacija dobiva oko 400.5 miliona. Polovina ide kantonima, polovina Federaciji i ubacit će se u ovaj Stabilizacioni fond za pomoć u borbi protiv pandemije. Kantoni će morati voditi računa i drugoj strani ekonomije odnosno da drži stabilnim zdravstvo i sigurnost sistema – naglasio je premijer.

Na pitanje koliko se na federalnom nivou vodi računa o uštedama, Novalić je ekskluzivno u Vijestima u 7 Hayat TV-a, otkrio:

Vlada FBiH danas popodne danas završila je radnu varijantu rebalansa budžeta FBiH za ovu godinu. Glavni cilj je bio skresati sve druge budžetske stavke i usmjeriti za borbu protiv pandemije. To je 335 miliona maraka. Napomijenim da je budžet FBiH sa penzionim fondom četiri milijarde i 950. Ne diramo, i nećemo dirati penzioni fond. Tu su i uštede iz radno-pravnog zakonodavstva. Rješenje mora biti sistemsko. Zadnji put, 2009. godine, kada je Federacija smanjila plaće za 10 posto, svi su tužili i dobili su te tužbe. Ja kada sam došao, zatekao sam dug milijardu maraka duga prema tim tužbama. Više to ne smijemo ponoviti. Vlada priprema izmjenu Zakona o radu, izmenu Zakona o platama i naknadama… Sad ćemo sistemski izmijeniti zakone koje ćemo moći koristiti u svim kriznmim situacijama, stanjima nesreće i sasvim normalno, i bez opasnosti, da nas neko tuži – kazao je naš sagovornik i dodao:

Penzioni fond je ove godine prvi put na budžetu, i finansira se iz plata. I pored ovakve situacije, garantiramo budžetom da će penzije biti isplaćivane. Kod nasi ma isplatni red: prvi penzioni, drugi borci, treći civilni invalidi… – kazao je, između ostalog, premijer Federacije BiH Fadil Novalić u Vijestima u 7 Hayat TV-a.

https://www.facebook.com/HayatMediaBIH/videos/1340963952771828/

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija