(VIDEO) Novi pravilnik za posao vladinim dragim kompanijama

(VIDEO) Novi pravilnik za posao vladinim dragim kompanijama


Ponovo sjevaju varnice između predstavnika kladionica i Vlade Republike Srpske. Ministarstvo finansija je donijelo Pravilnik kojim se uvodi računarski sistem za nadzor igara na sreću.

Predstavnici priređivača odgovaraju da je u pitanju još jedan nezakonit namet gdje se država upliće u međusobne odnose privatnih firmi, dok mnogi tvrde da će posao izrade računarskog sistema biti povjeren nekoj od IT kompanija koje su omiljene kod vlasti u Republici Srpskoj.

Priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj uskoro će morati da se uvežu u računarski sistem za nadzor, a ko će biti zadužen za izradu sistema odrediće Ministarstvo finansija. Međutim, uvidom u pravilnik već se može pretpostaviti da će posao dobiti velike kompanije, omiljene kod predstavnika vlasti u Republici Srpskoj.

Na ovaj način sve manje IT kompanije su izbačene iz igre. Preduzeće koje bude odabrano održavaće i nadograđivati sistem u narednih deset godina. U opoziciji kažu da je već jasno kome se ovaj posao namješta.

Iz Ministarstva finansija nisu odgovorili na upit BN televizije o razlozima uvođenja sistema za nadzor preko koga će Ministarstvo i odabrana IT kompanija moći da kontrolišu svaku marku koju igrači potroše u kladionici ili aparatu za igre na sreću. Predstavnici priređivača su ogorčeni najnovijim potezom Ministarstva.

Na sve to Ministarstvo propisuje da troškove nadzora i održavanja sistema neće finansirati država nego organizatori kockanja. To je namet od oko 700 maraka mjesečno po uplatnom mjestu za potpuno fiktivni posao, odgovaraju priređivači.

Prije godinu dana u parlamentu Republike Srpske usvojen novi Zakon o igrama na sreću nakon kojeg je preko tendera Lutrije Republike Srpske kao partner izabrana kompanija osnovana dva mjeseca prije raspisivanja tendera, tvrde priređivači.

Zbog svega navedenog kompanija Mozart je u Vašingtonu pokrenula arbitražni spor težak više od 50 miliona maraka. Ukoliko Republika Srpska izgubi spor, svu štetu će nadoknađivati građani, a ne onaj ko je donosio ovakve propise prenosi BN.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija