(VIDEO) Novi zakon o saobraćaju donosi veće kazne i više papirologije: Šta na to kažu građani?

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH napravilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH. Novo zakonsko rješenje mnogo je skuplje za vozače ali i one koji se tek odlučuju na vozačku dozvolu.

Prednacrt zakona, između ostalog, podrazumjeva veliko povećanje kazni za prekoračenje brzine. Avdo Baković taksista je u Sarajevu. Na cesti je svakoga dana. Kaže saobraćajna kultura nam je na niskom nivou. Kaže boji se da ponovo zakon ne važi samo za obične građane. Svjedoči da se pojedini opasni vozači čak hvale neplaćenim kaznama.
“Kako više povećavaju kazne, sve nam je gore i gore. Džaba zakon ako ga ne implementiraš u saobraćaju, ako ne uzmeš auto. Vozačka više nije pravilo. Uzeo mu vozačku a on vozi bez vozačke.“

A u zakonu dosadašnje kazne, od 400 maraka, zamijenit će nove, mnogo veće. Tako da će vozači, koji voze 50 km/h više od dozvoljenog u naseljenom mjestu, biti kažnjeni novčano od 1.000 do 2.000 maraka. Tu su i ostale kazne.

Građani podržavaju da kazne budu strožije.
“Treba još strožije da budu. Još mnogo strožije. Dok se ovi ne opamete, ovi što voze ovako brzo. Ja stanujem tu, vikendom kad lude ovdje ja poludim i kontam gdje su mi djeca.”
“Katastrofa je ovo, stvarno. Niko ne poštuje ni signalizaciju. Ja gledam parkiranja auta, ne možete tuda proći. Parkiranja su mi najgora, a tu su kazne nikakve.”


“Podržavam to. Kultura u saobraćaju je nikakva.”

Ono što je još važno napomenuti jeste da ovakvim ponuđenim rješenjima propisano i da vozačka dozvola za vozače početnike izdaje se na dvije godine. Izazvalo je to burne reakcije. Jer znači to mnogo i više novca, novo ljekarsko uvjerenje ali i tromu bosanskohercegovačku birokraciju prenosi Okanal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79