(VIDEO) Novih 25.000 doza “Sputnjik V” stiglo u Banjaluku

U Banjaluku je stigao novi kontignet sa 25.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”, koje su namijenjene za nastavak vakcinacije stanovništva.

Vakcine je dočekao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

“Odobrena je i količina od nešto više od 1.300 doza druge komponente koja je planirana za Prijedor, gdje je prekinut hladni lanac usljed kvara na frižideru. Ta količina se očekuje do kraja sedmice”, rekao je Šeranić.

On je tokom naredne sedmice najavio i isporuku kineskih vakcina.

“Donacija od kompanije Sinofarm dolazi u Bosnu i Hercegovinu, gdje će Republici Srpskoj da pripadne nešto više od 18.000 doza koje će biti dalje upućene prema vakcinalnim centrima,” istakao je Šeranić.

On je podsjetio da se tokom narednog mjeseca očekuje i isporuka vakcina iz projekta “EU4Health”, gdje je za ovaj entotet predviđeno oko 16.000 doza vakicna proizvođača “Pfizer”.

“Iz COVAX mehanizma imamo najave da bi u BIH trebalo da stigne nešto više od 90.000 vakcina, gdje bi u drugom kvartalu, prema Republici Srpskoj trebalo da bude upućeno oko 32.000 vakcina,” pojasnio je Šeranić.

On napominje da sve vakcine nakon dobijanja kontronog nalaza Agencije za kontrou lijekova BIH, biće upućene prema vakcinalnim centrima.

“Već sam dobio inforamciju, da je za ovu količinu vakcina već upućen nalog Agenciji za lijekove BIH, kako bismo što prije vakcine stavili na raspolaganje. U narednoh nekoliko dana ćemo imati odobrenje kao i dalju distribuciju vakcina,” kaže Šeranić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79