(VIDEO) Obećanje, ludom radovanje: Pogledajte kako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić slagao Krajišnike

Novinarskim ekipama je, zbog sigurnosti, IOM zabranio ulazak u Prihvatni centar “Bira”, u kojem borave migranti.

U tučnjavi je učestvovalo više od 300, a privedeno oko 50 migranata. Tragovi krvi i danas su vidiljivi, migranti su uništavali krevete i ostali inventar unutar kompleksa “Bira”.

Sukob migranata Policijskoj stanici Bihać prijavljen je oko 22 sata, kada su iz zaštitarske agencije koja radi na osiguranju prihvatnog centra zatražili pomoć policije jer je situacija uveliko izmakla kontroli.

Uz pomoć Jedinice za podršku MUP-a USK, policijski službenici razdvojili su sukobljene strane i situaciju stavili pod kontrolu. Nakon smirivanja situacije, pristupilo se uviđaju i utvrđivanju svih činjenica koje su dovele do sukoba.

Komesar Uprave policije USK Mujo Koričić je za portal Normala. ba kazao da više nijedan migrant neće, u ovakvim okolnostima, ući na područje USK, te da će se tražiti da Ministarstvo sigurnosti BiH preuzme nadležnost nad Prihvatnim centrom “Bira”.

Komesar Koričić će tražiti pomoć od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je prije sedam mjeseci obećao, ukoliko se uspostavi prihvatni centar za migrante, da će Ministarstvo sigurnosti BiH preuzeti potpunu kontrolu nad centrom.

Od izjave ministra Mektića prošlo je sedam mjeseci, a od otvaranja Prihvatnog centra “Bira” oko tri mjeseca. Ministarstvo sigurnosti BiH još nije preuzelo kontrolu nad prihvatnim centrom. Nažalost, kontrola nad centrom i dalje je u rukama zaštitarskih agencija i IOM-a.

Da nema ništa od obećanja, možete u videu pogledati izjavu ministra Mektića prilikom prve posjete USK, tačnije 5. jula 2018. godine:

 

Avaz/USK

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79