(VIDEO) Obilježili neustavni Dan RS i u Istočnom Sarajevu: Razvili najdužu trobojku povodom 9. januara

Tokom obilježavanja neustavnog Dana RS u Istočnom Sarajevu danas je razvijena, kako je rekao načelnik općine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, najduža zastava u Evropi.

Razvijanju trobrojke prisustvuje veliki broj građana.

“Ujedinjeni u mišljenju da je to naš dom i da ga ne dajemo, već je zadržimo kao najveće svetilištu”, rekao je ranije Katić.

Bh. entitet Republika Srpska svake godine obilježava Dan RS 9. januara, usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je proglašen neustavnim. Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je u novembru 2015. godine i u martu 2019. da je praznik ”neustavan i protivan međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79