(VIDEO) Ogorčeni rudari na protestima: Oni rade online i imaju plate, a mi radimo svojim rukama!

Više stotina rudara iz FBiH nalazi se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu na protestima. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese.

Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Jedan od mnogobrojnih rudara sa kojima su razgovarali novinari, upitao je gdje je pravda.

“Cijena uglja meni kao rudaru je 180 maraka, a cijena prodaje Elektroprivrede je 50 maraka, gdje je tu pravedno? Oni rade online i imaju plate, a rudar ne može raditi online, rudar radi svojim rukama”. Nama nema ni Covida, vidite da nemamo ni maski, nama ne treba ni maska, mi nismo ni bolesni, mi sve možemo. Pa gdje je poštovanje? Misle da će policija biti na njihovoj strani, policija će biti na strani radnika. Nismo spali na to da napadamo ministra. On da je pravi ministar dobio bi aplauze. On javno nama diže poreze i poskupljuje nam struju”, istaknuo je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79