(VIDEO) “Oni su svoje pozapošljavali, a sada nama prigovaraju”

Ovih dana aktuelna je priča o novom, podobno-uhljebaškom zapošljavanju u ustanove koje su u nadležnosti Grada Bihaća.

Naime, Javno komunalno poduzeće “Komrad” iz Bihaća iskazalo je potrebu za zapošljavanjem 13 radnika. Zvanično je to potvrđeno kroz objavljeni javni konkurs krajem prošle godine.

Poduzeće je bilo dužno objaviti javni poziv, nakon što su u novembru stupili na snagu izmijenjeni zakonski propisi, kojima se svim javnim poduzećima nalaže da objave javni poziv za upražnjena radna mjesta. Nakon konkursa trebalo je uslijediti testiranje i odabir kandidata.

Međutim, procedura još nije krenula, jer se čeka na donošenje dodatnih provedbenih akata od strane Kantona. I dok se čeka donošenje dodatnih provedbenih akata, dotad putem društvenih mreža i portala kruže glasine da je konkurs namješten.

Direktor Komrada Vid Šantić objašnjava da je uprava Komrada odlučila raspisati konkurs, jer se zbog proširenja djelatnosti i ranijeg odlaska nekolicine uposlenih, javila potreba za upošljavanjem 13 radnika, u administraciji i na drugim poslovima. Konkurs je objavljen, na osnovu izmjene Federalnog zakona o radu, koji je stupio na snagu u novembru prošle godine, a kojim je onemogućeno zapošljavanje bez javnih konkursa.

Pristigle su 72 prijave, od čega 64 u predviđenom roku. S druge strane gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u stilu nekadašnjeg predsjednika GO SDA Bihać Seada Kadića tvrdi da su i ‘ovi drugi’ zapošljavali i da je ispoštovana zakonska procedura.

Međutim, u javnosti se sve glasnije priča o političkom zapošljavanju.

Na društvenim mrežama i pojedinim krajiškim portalima objavljeni su spiskovi osoba za koje je, navodno, namješten ovaj konkurs.

Kako će se u ovom slučaju postaviti socijaldemokrati? 

Naime, u SDP-u Bihać su kazali da nisu detaljno upoznati s navedenim glasinama, ali da će se zalagati za poštivanje svih zakonskih procedura na području grada Bihaća, te da od istih neće odstupiti bez obzira na sve.

Da li će vijećnici iz SDP po prvi put konkretno djelovati, a postoji nekoliko načina za isto ili će nastaviti snimati klipove po tržnim centrama i praviti besmislene peticije, također, vrijeme će pokazati. Vrijeme kojeg, nažalost, više nemamo.

Naime, prema službenim podacima MUP-a USK, u posljednje dvije godine čak 28.387 građana USK, odnosno 10,38 posto od ukupnog broja stanovnika, zatražilo je od resornog MUP-a izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu, što predstavlja prvu zvaničnu i konkretnu brojku kada je riječ o iseljavanju stanovništva iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Krajina
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79