(VIDEO) OS BiH postavljaju šatore u kampu Lipa

Oružane snage Bosne i Hercegovine montiraju vojne šatore u Lipi kod Bihaća, a u kojima bi trebali biti smješteni migranti. Za ove potrebe angažovano je 150 vojnika.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jučer na zahtjev Ministarstva sigurnosti odlučilo da se šatori iskoriste za navedenu svrhu. U Lipi je danas i brigadir Ernes Heleg, komandant Komande logistike Oružanih snaga.

“Predvodim jedinice Oružanih snaga koje su shodno odluci Predsjedništva sinoć dobile zadatak da pružimo humanitarnu pomoć kod Bihaća. Postavljamo šatore za zbrinjavanje migranata koji su ostali bez smještaja”, napomenuo je.

Oružane snage BiH montiraju šatore u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća

Heleg je ukazao da su ovim pomogli civilnim vlastima u humanitarnoj krizi.

“U toku noći naše jedinice su sa osam lokacija – Livna, Zenice, Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Bijeljine, Kiseljaka i Orašja izvršile pripreme. Utovar šatora, utovar ćebadi i vreća za spavanje. Krenuli smo jutros u 5 sati”, istakao je.

Podsjećamo, 500 migranata koji su iz kampa Lipa kod Bihaća trebali biti premješteni na novu lokaciju su ipak ostali na ovom mjestu. Autobusi, kojima su u utorak 29. decembra trebali biti transportovani su prazni napustili Bihać.

Prijedlog ministra sigurnosti Selme Cikotića je bio da budu premješteni na Bradinu, mjesto na sjeveru Općine Konjic. Nakon što su se mještani Bradine u utorak usprotivili premještanju migranata u blizini njihovih domova, to se nije ni desilo. Kantonalna i lokalna vlast tvrde da do jučer nisu znali da će migranti biti smješteni na ovu lokaciju.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je demantovao Cikotića da je Vijeće ministara donijelo odluku da migranti budu relocirani na Bradinu. Prvobitno je planirano da oni budu zbrinuti u Biri, ali tome su se usprotivili građani i lokalna vlast.

Oni su se protekle dvije noći ponovo okupili nakon što je Vijeće ministara jučer odlučilo da oni ipak budu premješteni u Biru. Tome se i dalje protive bihaćke i vlasti USK. Međutim, dužnosnici Evropske unije i humanitarne organizacije insistiraju da migranti budu smješteni u Biru.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79