(VIDEO) Osnovna škola u Sarajevu pridružila se procesu izrade zaštitnih maski 3D printerom

S obzirom da se pokrenula inicijativa nekoliko visokoškolskih ustanova da se započne proces štampanja zaštitne opreme za medicinare i tehničko osoblje kako bi im se olakšao posao u toku izolacije zbog pandemije COVID-19, RP Međunarodna osnovna škola Sarajevo odlučila se priključiti testiranju izrade potrebne opreme.
S ciljem modernizacije nastavnog procesa, škola je uključila 3D printer u praktičnu nastavu i on se koristi za različite namjene, od časova tehničkog odgoja, informatike te likovne kulture, do klubova kao što je robotika.
“Prvo sam na internetu vidio da se pojavila takva akcija medju 3D “printašima” u svijetu, a nekoliko dana kasnije sam vidio i javni poziv na istu od ekipe iz CGP Design-a, na koji smo se i odazvali. S obzirom da je kod nas manji printer, da bi se postigla bolja kvaliteta printa potrebno je minimalno 6 sati rada na dijelovima za jednu masku. Lično sam oduševljen samom akcijom, jer smo još jednom dokazali da je naš narod spreman da pomogne zajednicu onoliko koliko je to u njihovim mogućnostima. U ovom slučaju to je posebno bitno jer se radi o onima koji su najizloženiji opasnosti, a to su naši vrijedni doktori i ostali medicinski radnici.” – rekao je nastavnik tehničkog odgoja, Džurejdž Crnkić.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79