(VIDEO) Otac prosvjedovao ispred škole jer mu sina ne puštaju na nastavu bez maske

Otac učenika Osnovne škole Krapinske Toplice Kristijan Gaćina prosvjedovao je ispred škole jer njegovom sinu od početka nastavne godine, dakle od ponedjeljka, nije dopušteno da bez maske sudjeluje u nastavi, piše Zagorje.com.

Otac tvrdi da maska za lice ometa disanje njegova sina te tvrdi da mu je na ovaj način uskraćeno temeljno pravo na obrazovanje.

“Po svim zakonima prirode, svaki čovjek ima pravo na disanje, i to mu nitko, apsolutno nitko, ne može uzeti”, rekao je otac.

Pojasnio je da njegov sin nema nikakvih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi morao nositi masku, ali, kako kaže, neće ih ni imati ako je ne bude nosio, budući da je ona, kako zaključuje zabrinuti otac, štetna po zdravlje.

Ravnatelj škole Samson Štibohar pojasnio je kako u topličkoj školi učenici nižih razreda nisu obavezni nositi masku, a da učenici viših razreda na nastavi, u učionici, također ne moraju nositi masku, kao ni njihovi učitelji. Nošenje maske je, kaže ravnatelj, za učenike viših razreda obavezno samo u zajedničkim prostorima.

Gaćina pak tvrdi da njegovom sinu nije dozvoljeno niti da koristi ulaz u školu.

“Svaka škola je, temeljem uputa Vlade, napravila Provedbeni plan po kojem mora funkcionirati u novoj školskoj godini. U našoj školi, temeljem tih uputa, maska je za učenike od petog do osmog razreda obavezna samo u zajedničkim prostorima, a to je prostor hodnika i prostor odlaska na wc, dok u učionicama učenici ne nose maske”, rekao je Štibohar.

Pošto je roditelj odbio otići liječniku i ishodovati potvrdu za izuzeće nošenja maske, to je sad čisto stvar roditelja – rekao je Štibohar, a na pitanje hoće li učenik dobiti neopravdane sate odgovorio je da roditelj ima pravo opravdati nedolazak učenika na nastavu do tri dana.

“Ako je prisutna neka bolest, nadležan je liječnik, a temeljem svojih razrednih poslova na kraju mjeseca, kad se bilježi izostanak, razrednik opravdava ili neopravdava izostanak učenika”, rekao je Štibohar.

Ravnatelj je naglasio da je ovo jedini takav slučaj u školi te da svi ostali učenici i nastavnici poštuju propisane mjere.

Naposljetku je morala intervenirati policija jer je otac neovlašteno snimao djelatnike i maloljetne učenike na prostoru škole.

Kako navodi Zagorje.hr, ravnatelj kaže da ge je upozorio na GDPR, a nakon što se on tome izrugivao, bio je primoran i obavezan slučaj prijaviti policiji i Centru za socijalnu skrb.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79