(VIDEO) Otac Željko na prvoj liniji odbrane od korona virusa, podrška pacijentima i ljekarima

Pacijenti koji su teško oboljeli od korona virusa i nalaze se u bolničkim posteljama nisu u mogućnosti da vrijeme provode sa svojim porodicama, pa prepušteni sami sebi, sa bolesti, ali i mislima, bore se kako znaju i umiju. Ipak, tu je sveštenik i medicinski inženjer Željko Jovanović da im pruži prijekopotrebnu podršku.

Prijavio sam se da radim i duple smjene, samo da bih što više boravio tamo, među pacijentima, jer sam vidio da nisam tamo podrška samo njima, nego i mnogim ljekarima, tehničarima, sestrama – kaže za Prvu sveštenik eparhije šumadijske Željko Jovanović.

On već 18 godina radi na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju, a odnedavno je na prvoj liniji odbrane od korona virusa, u kovid bolnici u Batajnici.

– Mnogi su me pitali: “Zar se ne bojite oče, ipak su tamo pacijenti sa teškim upalama? Da li se plašite da se vi ne zarazite?”. Onda im kažem: “Za nas, hrišćane, opravdan je samo jedan strah, a to je da čovjek ne izgubi dušu svoju – govori sveštenik.

U kovid bolnici u Batajnici vodi se neprekidna bitka za život, pa mnogi pacijenti imaju potrebu da se ispovijede i popričaju sa sveštenikom.

– Svaki pacijent ima svoj krevet, razmak je sasvim dovoljan da se ne može čuti šta govori. Ja priđem, približim se njemu, s obzirom na to da imam skafander i zaštitnu masku. Pročitam molitvu prije toga, onda pustim čovjeka da on sam kaže šta ima – kaže Jovanović.

Blagoslov je dobio od vladike šumadijskog Jovana, kako bi pacijentima pružio utjehu. Sa njima najčešće razgovara o smislu života.

– Ljudi shvate da su cijeli život trčali u pogrešnom smjeru, da su jurili za nekom srećom, a sreća je u stvari bila pored njih. Tako im sada kažem da ne dožive to kao neki poraz, nego naprotiv, kao putokaz, koji će im pokazati gdje je pravi smjer – kaže sveštenik za Prvu.

Neki pacijenti izgube bitku i sutradan ih ne zatekne u krevetu, tada se moli za njih.

– Ukoliko vidim njihovu porodicu, njima dam riječ utjehe, što je najbitnije pozovem ih da njihova smrt bude i njima putokaz da svi idemo ka vječnom životu – dodaje.

U pauzama na poslu razgovara i sa zdravstvenim radnicima, kojima pomaže da prevaziđu probleme i izazove sa kojima se svakodnevno susreću.

Podjednako voli teologiju i medicinu, te napominje čega je važno da se pridržavamo u ovoj neprekidnoj borbi za ljudske živote.

– Da poštujemo našu struku, da poštujemo ono što nam struka kaže. Da ne budemo fanatizovani, da nosimo maske, da se štitimo i držimo distancu kada s nekim razgovaramo. Da budemo onako kao što je naš Gospod bio – zaključuje sveštenik Jovanović, prenosi Telegraf.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79