(VIDEO) Otkriveno kakvu štetu korona virus pravi na plućima

Objavljen je video koji pokazuje pluća muškarca koji je najprije bio asimptomatski nositelj koronavirusa, a potom mu je virus dijagnosticiran.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Njegova pluća sada ne uspijevaju raditi normalno, rekao je za CNN Dr. Keith Mortman, glavni torakalni kirurg pri Sveučilišnoj bolnici George Washington.

Bolnica je objavila i 3D snimak pluća spomenutog pacijenta.
Snimke pokazuju oštećenja

Snimke prikazuju značajna oštećenja na plućima inače zdravog 59-godišnjaka s visokim krvnim pritiskom. Otkako je obolio od koronavirusa, pacijent je trebao respirator koji mu pomaže s disanjem, ali i kada respirator radi najjače moguće, njemu je teško disati.

Osim toga je spojen i na još jedn spravu koja mu cirkulira krv i potom je puni kisikom.

“Ovo nije 70 ili 80-godišnji imunosupresivni dijabetičar. Osim visokog krvnog pritiska on nema drugih značajnih problema sa zdravljem. Ovo je tip koji je samo gledao svoja posla i dobio je ovu bolest. Kada bismo snimke ponovili sada, sedam dana kasnije, postoji mogućnost da bi infekcija i upala bila još gora”, rekao je liječnik.

Područja koja su označena žutim na snimku predstavljaju inficirane i upaljene dijelove pluća. Šteta se prostire kroz velik dio oba plućna krila i pokazuje koliko se agresivno i brzo bolest širi.

Pacijent je i dalje na intenzivnoj.
“Ljudi ovo moraju shvatiti ozbiljno”

Liječnik je pojasnio i kako je kod ovoliko štete plućima dulje potrebno da zacijele. Za 2-4 posto pacijenata šteta je nepovratna i oni podlegnu bolesti”, dodao je.

Ispričao je i kako je korona virus po naravi respiratorna infekcija koja se uvlači u membrane sluzi i potom u pluća, a dok se tijelo s njim bori dolazi do upale.

“Tako dolazi do jakog upalnog procesa u plućima, a to onemogućuje pluća da daju krvi kisik- Stoga pacijenti dahću i gube dah”, rekao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79