(VIDEO) Pakistan spreman za readmisiju migranata koji borave u BiH

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da je teško identificirati migrante, jer sa sobom nemaju lične dokumente

Pakistan je jedna od zemalja koja je pokazala spremnost za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa Bosnom i Hercegovinom. Sporazum bi omogućio vraćanje migranata u Pakistan koji su na području Bosne i Hercegovine.

Interes za readmisiju, za sada, iskazao je Pakistan, iz kojeg se najveći broj migranata i nalazi u Bosni i Hercegovini. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu da su oni diplomatski kanal koji će voditi pregovore između BiH i Pakistana o načinu vraćanja pakistanskih migranata iz naše zemlje. Ugovor bi trebao biti finaliziran prije nego što predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović otputuje u tu zemlju, prema planu, u oktobru. Većina migranata se ne želi vraćati, javlja BHRT.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da je teško identificirati migrante, jer sa sobom nemaju lične dokumente. A alarmantan je i sve veći migracijski pritisak, posebno na istočnom dijelu granice, poručuju iz Granične policije BiH.

“Prema procjenama Granične policije, u ovom trenutku nedostaje oko 1.100 policijskih službenika kako bi se pokrile sve kritične tačke ilegalnih prelazaka”, izjavila je portparolka Granične policije BiH Franka Vican.

Readmisija je dobra, ali neće ukloniti migrante sa ulica i neće smanjiti njihov dotok, smatraju sigurnosni stručnjaci. Skupa je i pitanje – ima li BiH sredstava da je izvede i tehnički i finansijski? Upozoravaju, ona bi mogla usloviti da migranti traže nove ilegalne kanale i da plaćaju veće sume krijumčarima.

“Taj postupak može i otjeraće migrante u ruke krijumčara. Govorimo i o postupcima koje treba takođe uraditi, a to ja da imamo promjenu sistema upravljanja migrantskim kampovima iz sistema otvorenog na poluzatvoreni ili zatvoreni kamp, i naravno jača kontrola granice na istočnoj granici”, smatra prof. dr. Armin Kržalić sa Fakulteta za kriminalistiku UNSA.

Da gotovo svi migranti i sada imaju kontakt sa krijumčarima, potvrđuju u IOM-u.

“Imamo te dobre krijumčare koji na kraju pruže onu uslugu za koju su migranti platili. Međutim, imamo i one loše koji zloupotrebljavaju tu situaciju sa migrantima. Veliki broj migranata čak pretrpi i nasilje, ali nerado govore o tome”, naglašava šef Misije IOM-a za BiH Peter Van der Overart.

U IOM-u podsjećaju da je readmisija prisilno udaljenje koje sprovodi Služba za poslove sa strancima, dok IOM radi na njihovom humanom povratku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79