(VIDEO) Pakistanac u potrazi za tijelom unuka: Pokušaj da preplivaju Drinu završio tragično

Koliko su teške sudbine migranata koji prolaze kroz BiH, najbolje odslikava priča iz Tuzle. Waris Ali traži unuka i njegova dva prijatelja, koji su se, po informacijama do kojih je došao, utopili u rijeci Drini pokušavajući preći iz Srbije u našu zemlju.

Unuk Warisa Alija u grupi od 12 migranata pokušao je preplivati Drinu, devet ih je uspjelo preći, dok su trojica nestala u bujici. Još se ne zna jesu li ove tri osobe pronađene i gdje se nalaze tijela.

“Od polovine juna porodice pokušavaju da ih kontaktiraju, ali bezuspješno. Zbog toga, ali i zbog priča koje su do nas došle, mislimo da su se ugušili u Drini. Ja sada tražim tijelo da unuka sahranim”, govori nam ovaj Pakistanac.

Iz svoje zemlje je krenuo prije mjesec i po. Većinu vremena proveo je u Srbiji, među tamošnjim migrantima je pokušavao pronaći sedamnaestogodišnjeg unuka, ali bezuspješno.

“U Beogradu sam razgovarao s Crvenim križom, koji me je uputio u BiH. Bio sam u Bijeljini, Janji i Zvorniku. Ispričao sam ono što znam, nisam naišao na neku susretljivost. Svi me izbjegavaju, misle da sam migrant iako imam sva potrebna dokumenta da dođem ovdje”, priča za O kanal Ali.

A došao je legalnim putem, iz Pakistana, preko Italije, Bugarske i Srbije. Ima dovoljno novca, ističe, a do kada će ostati u BiH, ne zna. Cilj mu je pronaći tijela unuka i njegovih prijatelja.

“Porodice ovih mladića u Pakistanu su očajne, svi žele da se ovo što prije riješi. Molim vlast u BiH da mi pomogne, da nađem tijela ove djece”, govori nam.

Waris je u potragu za bilo kakvom informacijom o unuku krenuo na put dug 5.000 kilometara, sve otežava i njegovo neznanje engleskog, jer govori samo jezik Urdu.

Zasad jedinu pomoć ima od tuzlanskih volontera koji s njim traže iglu u plastu sijena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79