(VIDEO) Pezić: “Otkrit ću vam jednu tajnu. Da znate kako je lijepo u braku, sutra bi svi stupili u brak”

Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prate 333 hiljade osoba preko društvenih mreža, svojim savjetima usmjerava mlade na islamsku put u kojem će biti sretni.

Ovog puta dao je savjete svim mladima da što prije stupe u brak, te da će tako upoznati ljepote istog.

“Ja ću vam otriti jednu tajnu al nemojte je nikome nikom kazivati al evo snima se. Da znate kako je lijepo u braku, sutra bi svi stupili u brak. A kada stupite u brak reći ćete Allaha mi efendija je bio u pravu. Insan ima svoje seksualne nagone. I treba ih na halal način upražnjavati.

Zato vam je moj savjet  onog momenta kada dođe vrijeme, nemojte bježati od braka.  Kad završite srednju školu, ili možda fakultet kada dođe prilika za to, od strane muškarca i žene nemojte bježati od braka. Ova vremena su teška, prepuna izazova koje mladića pozivaju na te izazove i da te nagone na haram način. Hvala Allahu pa je to dozvolio da se može uraditi na halal način” – izjavio je Elvedin Pezić.

Sve učestaliji razvodi u BiH, najviše ispaštaju djeca

U posljednjih pet godina u Bosni i Hercegovini se razvelo oko tri hiljade bračnih parova, podaci su Agencije za statistiku BiH. Razloga je mnogo, ali nedovoljno se struka bavi posljedicama ovog ozbiljnog društvenog problema. Podaci su poražavajući i za Brčko distrikt.

Brčko distrikt ne zaostaje mnogo od ostatka BiH kada su u pitanju razvodi brakova. Nakon pandemije koronavirusa, ovaj negativni društveni trend nastavlja rasti. Brčanski pravnik Mirza Fazlić susretao se s brojnim slučajevima razvoda:

„Govorimo o Federaciji, kada se jednom roditelju dodijeli dijete, drugi ima pravo da ga viđa i sudskom presudom u postupku se odlučuje o terminima viđanja djeteta. Ovdje u Brčkom je nešto drugačija praksa. Ovdje sud odlučuje o razvodu braka, povjeri djece, a o viđanju djece odlučuje organ starateljstva, odnosno centar za socijalni rad.“

Najčešći uzroci razvoda su ekonomske prirode, uz koje se obično vežu i brojni drugi problemi. Također, način na koji funkcioniše savremeno društvo, ne pogoduje očuvanju porodičnih vrijednosti.

Dok se većina ljudi fokusira na uzroke ovog problema, krenuvši od samih roditelja koji su nerijetko veoma sebični u ovakvim situacijama, malo ko razmišlja o budućnosti djeteta te šta je potrebno da bi se izvuklo iz takve situacije.

„Djeca najviše ispaštaju, posebno ukoliko se desi visokorizični razvod, a to je kad se roditelji razvode kada nestane ljubavi, a pojavi se mržnja. Kad imamo ravnodušnost, to već nije toliki problem. A ukoliko roditelji počnu da osjećaju mržnju jedno prema drugom, to je veliki problem i ta mržnja se prenosi na dijete”, pojašnjava Vesna Zekić, psihologinja iz Brčkog.

Stručnjaci iz oblasti psihologije upozoravaju da prilikom razvoda, posebno onih brakova gdje ima i djece, nema pobjednika te da takva traumatična životna iskustva ostavljaju nekada i trajne posljedice na one najmlađe.

„Takva djeca često izrastaju u nesigurne ljude, koji kasnije ulaze u nesigurne partnerske odnose čiji se brakovi često završavaju razvodom. Ta djeca obično imaju strategiju rješavanja problema kroz agresiju, zato što su to vidjeli kod roditelja. Taj prvi obrazac koji razviju s roditeljima kasnije kroz čitav život prenose”, dodaje Zekić.

Kada se razvod braka desi, potrebno je da roditelji i ostali članovi porodice posebnu pažnju obrate na djecu, razgovaraju sa njima, ne dopuštaju im da se povlače u sebe. Također, u situacijama kada je vidljivo da dijete teško podnosi novonastalu situaciju, preporučuje se i razgovor sa stručnim osobama. Poručuju, možda nekada ne možemo spriječiti da se brak uruši, ali itekako možemo preduzeti sve preventivne radnje da to ne utječe u velikoj mjeri na dijete koje može biti kolateralna šteta lošeg braka i još goreg razvoda.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79