(VIDEO) Pogledajte bahatost službenih vozila na M17: Za dlaku izbjegnut sudar sa putničkim automobilom!

U našoj zemlji postoji veliki broj primjera koji se tiču visokih državnih zvaničnika, a koji su bili u glavnim ulogama kada je u pitanju izazivanje opće opasnosti na bh. cestama i oštećenje državne imovine, tačnije državnih službenih automobila.

Redakciji portala Crna-Hronika poslali ste video klip koji je snimljen na magistralnom putu M17 – Žepče – Hanovi.

Na video klipu, jasno se vidi kako bahati vozači službenih vozila političara u BiH, prestižu kolonu vozilu, teretne kamione, te je za dlaku izbjegnut direktan sudar sa putničkim automobilom marke Peugeot.

Bahatost ne poznaje granice.

Pravila su jasna, ali se zakon krši

Iz svega ovoga je jasno da su brojni političari i visoki zvaničnici u našoj zemlji, koji su službene automobile koristili u vlastite svrhe, prekršili zakon i Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

U Članu 6. ovog Pravilnika stoji sljedeće:

1) Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija BiH, na temelju pisanog naloga za službeno putovanje, kojim rukovoditelj institucije ili osoba koje on ovlasti odobrava korištenje službenog vozila u svrhu prijevoza osoba, stvari i drugog tereta.

2) Službenim vozilom u pravilu upravlja uposleni na radnom mjestu vozača ili druga osoba u svojstvu uposlenog, koje ima odgovarajuću vozačku dozvolu i ispunjava druge uvjete predviđene propisima o sigurnosti saobraćaja.

3) Uposleni koji koristi, odnosno upravlja službenim vozilom, osobno odgovara za zaduženo službeno vozilo, njegovo pravilno i namjensko korištenje sukladno tehničkim naputcima proizvođača. U tu svrhu je obvezan prije početka korištenja vozila, da vizuelnim pregledom utvrdi da je vozilo bez vidljivih nedostataka i da je opskrbljeno obveznim priborom, alatom i opremom.

5) Način korištenja službenih vozila, stegovnu odgovornost, te odgovornost za materijalnu štetu, regulira svaka institucija posebnim unutarnjim aktom koji je sukladan propisima koji reguliraju stegovnu odgovornost i odgovornost za materijalnu štetu.

Iako je, također, veliki broj slučajeva nepropisnog parkiranja službenih automobila, spomenutim Pravilnikom se i to detaljno reguliše. Tako u Članu 10. stoji sljedeće:

1) Institucija Bosne i Hercegovine, unutarnjim aktom propisuje način i mjesto parkiranja službenih vozila u sjedištu institucije ili putem zakupa parking prostora od registriranih pravnih osoba sukladno mogućnostima institucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79