(VIDEO) Pogledajte diplomatski duel Turković i ruskog ambasadora u New Yorku

Sinoć je u New Yorku na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a viđen i svojevrsni diplomatski duel bh. ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vassilya Nebenziaja.

Nakon što je Turković prisutnima obrazložila aktuelnu situaciju u BiH, s fokusom na Ured visokog predstavnika (OHR), kazavši da još nije vrijeme za njegovo zatvaranje, jer nisu ispunjeni svi uslovi koje je potpisala i Rusija 2008. godine, ambasador Nebenzia se pozvao na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pokušavši osporiti legimitet Turković da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodik: Turković je prevazišla Biseru koja je donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobivali vakcine

“Vidjeli smo pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da nemate zakonsko pravo da nasupite, jer stavovi nisu usaglašeni unutar BiH”, kazao je, između ostalog, Nebenzia.

Uslijedilo je brzo protupitanje Bisere Turković:

“Da li imate odobrenje ministra Sergeja Lavrova da postavite to pitanje? Ako nemate, onda je to vaše lično mišljenje”, poručila je, a zatim objasnila na čemu je bazirana vanjska politika BiH te da joj ne treba odobrenje Predsjedništva BiH da se može obratiti, a ukoliko su potrebna ograničenja, o tome odlučuje kompletno Predsjedništvo BiH, a ne jedan član.

Podsjetimo, predstavnik Rusije Vassily Nebenzia se usprotivio imenovanju novog šefa OHR-a u BiH Christiana Schmidta, dok je američki ambasador poručio da je imenovanje njemačkog diplomate “završena stvar”.

Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a o temi Bosne i Hercegovine, na inicijativu Rusije, je ovom raspravom i okončano piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79