(VIDEO) Pogledajte emotivno izlaganje Gorana Čerkeza: “Je li treba da pobijemo ljude treće životne dobi?”

Član Kriznog štaba Ministarstva zravstva FBiH Goran Čerkez istakao je na današnjoj pres konferenciji da je situacije je vrlo ozbiljna, a da skoro niko ništa ne radi.

U Federaciji BiH se uvodi policijski sat, zabrana kretanja od 23:00 do 5 ujutru

– Ovo se odnosi na one koji trebaju da vrše nadzor na provođenju mjera. Policija dozvoljava kršenje mjera. Nije moguće da oni ne znaju gdje se i šta se dešava, a da građani znaju. Što se tiče političkih skupova, to je neprihvatljivo. Diskoteke rade. Jedni govore da ima virusa, drugi da nema. A svi su postali epidemiolozi. Jako je teško raditi u ovakvoj situaciji. Svjedoci smo aposlutne pasivnosti. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj je skoro sve spalo na zdravstveni sistem. Osam mjeseci od krize je prošlo i sada se pitamo da li sistem funkcionira. Situacija je ozbiljna – rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba.

Za sve skupove važi isto pravilo, a ovi koji krše te mjere trebali su biti sankcionisani.

– Nije policijski sat kao što su prenijeli. Riječ je o ograničavanju kretanja. Svi koji rade od 23 do 5 ujutro će se moći kretati. Ostali će morati biti u kućama. To je način da smanjimo kontakte.

Želim iskazati puno poštovanje zdravstvenim radnicima. Samo se njih kritizira. Na 2,5 miliona stanovnika imamo 156 anestiziologa. Malo je zdravstvenih radnika. Nećemo moći odgovoriti isazovu ako se ne uozbiljimo. Broj smrtnosti treba analizirati. Da li treba da pobijemo treću životnu dob neogovornim ponašanjem – rekao je Čerkez.

Rekao je i da su mnogi zdravstveni radnici iznajmili stanove kako se zobg sigurnosti ne bi vraćali svojim porodicama i njih izložili riziku prenosi Avaz.

– Samo idu kritike po Kriznom štabu, a ne po političarima koji organiziraju skupove. Imamo situacije u Sarajevu gdje ljudi ne mogu više da izdrže.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79