(VIDEO) Pogledajte kako izgleda respiratorni centar KCUS-a: Nema više raspoloživih kreveta!

I godinu dana nakon početka pandemije, situacija se ne smiruje, šta više, sve je teža, a ishod može biti katastrofalan.

Situacija je i više nego ozbiljna. Naša ekipa prva je posjetila najveći respiratorni centar u BiH. Iz prve ruke uvjerili smo se u kakvim uslovima i sa koliko poteškoća rade heroji u bijelom tokom svakodnevne brige za bolesnicima.

I novi covid respiratorni centar pri KCUS-u više nema raspoloživih kreveta. Sama priprema ulaska u centar izgleda ovako. I ovo je svakodnevnica onih, koji riskiraju vlastite živote, kako bi spasili makar jedan život.

Ako ste mislili da je korona prošla, ili da će brzo proći, varate se. Ako se ne čuvate, ishod može biti i katstrofalan. Sve je više onih koji oboljevaju, sve je više ugašenih života, posebno mladih. Ljekari daju nadljudske napore da bi pomogli svima. No, bolnički kapaciteti su već puni.

Strah i neizvjesnost, to je ono što je konstatno prisutno kod pacijenata. Svaki novi uzdah, nada je da će ipak biti bolje. Imaju samo jednu poruku.

  • Građani dragi, korona postoji, čuvajte se, pogotovo vi mladi, ovo je jedno veoma loše iskustvo, želim vam sve najbolje –  kazao je jedan od pacijenata.

Broj zaraženih raste iz dana u dan. Klinički centar je preopterećen. Ljudi su na izmaku snaga.

Obilazeći sve raspoloživa mjesta u ovom respiratornom centru, vidjeli smo da je apsolutna popunjenost, 68 kreveta sa respiratorskom podrškom. Prešli su preko limita koji mogu da opskrbe, 480 pacijenata.

KCUS je pred koloapsom, mi smo cijelu noć raspoređivali pacijente. To se nastavilo i danas.  Mi smo prešli limit onoga što možemo da podnesemo. U svakom slučaju, poruka je da se građani čuvaju i da vode dobro računa o svom zdravlju – navodi se.

  • A kiseonik se troši u ogromnim količinama. U međuvremenu stiže i obavještenje da će biti problema u snadbijevanju. Opravdan je strah hoće li ga sutra biti dovoljno. Ukoliko se broj novozaraženih i onih koji trebaju bolničko liječenje ne bude smanjivao, a sasvim je izvjesno da neće, krizu neće moći iznijeti sami – kazala je prof. Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a i dodaje:
  • Kantonalna valda će morati smisliti nešto da oforme na brzinu izolatorij koji će biti ventil za ovakvu situaciju jer mi nećemo moći dalje ovo izdržati, naši kapaciteti su prepunjeni. S obzirom na činjenicu da ćemo morati pomagati i suosnivačkim kantonima, oni imaju 20% koje ćemo njima ustupiti za njihove teške bolesnike. Vidjeli smo jučer na uzorku da raste broj zaraženih u Goraždu i u USK, možemo znači uskoro očekivati priliv bolesnika iz drugih kantona prenosi Hayat.

Da se poštuju epidemiološke mjere, da se nose maske, peru ruke, izbjegavaju okupljanja, da se zrače prostorije, savjeti su prof.dr. Sebije Izetbegović, jer ovo je iznimno opasna bolest, kaže. Na izlasku iz covid centra, dezinfekcija i odlaganje odjeće. I tako svaki put izgleda i iznova priprema za ulazak i izlazak svih medicinskih radnika, koji se već godinu dana lavovski bore da bi spasili živote i pomogli svim pacijentima. Da bi bilo bolje svi moramo ostati odgovorni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79