(VIDEO) Pogledajte kako izgledaju novi američki avioni u floti Oružanih snaga BiH

(VIDEO) Pogledajte kako izgledaju novi američki avioni u floti Oružanih snaga BiH


U Rajlovcu je jučer izvršena svečana primopredaja četiri nova helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine marke Bell Huey II, a ekipa N1 je zavirila u unutrašnjost jednog od novih američkih helikoptera.

Podsjetimo, novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su 4. decembra iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Građani su od 4. decembra mogli vidjeti helikoptere u zoni glavnog grada BiH koji su vršili probne letove.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da su novi helikopteri poruka koja govori o većoj operativnoj sposobnosti Oružanih snaga BiH.

“Kada su u pitanju Oružanih snaga BiH, svaka aktivnost unutar Oružanih snaga je poruka svake moguće vrste. Ovo je sasvim sigurno poruka koja govori o većoj operativnoj sposobnosti OS BiH. Spoznaja da OS BiH unapređuju svoje operativne sposobnosti je poruka svima u BiH – to je poruka mira: da će štititi mir u ovoj zemlji, ustavni poredak, jer to im je misija. Sve je poruka, ništa nije bez poruka“, naglasio je član Predsjedništva BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija